Textilek, ízek és gondolatok Kósa Gabitól

Nemrég Budajenőre látogattunk, hogy személyesen beszélgessünk Kósa Gabriella textiltervezővel. Kilépve a fővárosi forgatagból igencsak jólesett a község nyugalma, Gabi otthona, békés természete, érdekes történetei és a mindent átjáró harmónia pedig tovább fokozták az élményt, a finom textilekről már nem is beszélve. Tehát inkább leírjuk. 😉

Gabi elmesélte, hogy érettségi után könyvrestaurátornak tanult, de érezte, hosszú távon nem ez a terület érdekli, így nem is sokáig dolgozott e szakmában. Viszont felfigyelt a textilhez fűződő vonzalmára, hiszen a könyvek között is a textilborításúak varázsolták el leginkább, és az egyéb szöveteket is nagyon kedvelte. A textiltervezés ideje azonban csak később, három gyermek felnevelése után jött el. Amíg fel nem szabadult az egyetemhez elegendő energia, Gabi a Kisképző esti képzésére járt, ahol elsajátíthatta az alapokat. Közben a családanya szerep egy másik kedves hobbit is hozott életébe. A textiltervező gondosan ügyel ugyanis arra, hogy egészséges, saját készítésű ételek kerüljenek az asztalra. Így aztán nem is volt kérdés, milyen anyagokat tervezzen majd a MOME-s diplomamunkájához. Bingó! Abroszokat, tányéralátéteket, konyharuhákat, bevásárló táskákat és asztali futókat álmodott meg, amelyeket az anyagba szőtt szövegek segítségével is összekötött az étkezéssel. A kelméket díszítő gondolatok az étel mellett az élet szeretetéről, örömforrásairól is szólnak. Az elvonatkoztatott értelemmel is bíró sorok között felfedezhetjük például Magyar Elek ’20-as évekből származó, Az ínyesmester című szakácskönyvéből kiragadott mondatait, valamint Gazdag Erzsi gyerekverseit is.

„Helyesen cselekszünk, ha a szívet is belefőzzük – ezt például a ludas kásához írja Magyar Elek” – idézte Gabi, s helyeselt lábunknál Meszes pulikutya.

Az egykori diplomamunka élete tovább folytatódott, a konyhatextilek ma művészboltok és -piacok népszerű termékei. Anyagaival azt szeretné elérni, hogy azokat is megérintse, akik idegenkednek a főzéstől és szükséges rossznak tartják, s hogy észrevegyék a mindennapi tevékenységek szépségét, fontosságát.

konyharuhák között kétféle termékcsoportra is lelhetünk. Az egyik kollekció tagjai tiszta lenből készülnek. A gyűrt kikészítésű, tűzéssel szegett termékcsoportban konyharuha, alátét, futó és abrosz is található. A könnyed, használt hatású textilek mintája vékony csíkos.

A másik kollekció pamut-len keverék, ebben jelennek meg a beleszőtt szövegek, amit a szövési technika tesz lehetővé. E vastagabb, rusztikus anyagok mintáját a nagyobb színfelületek ritmusa adja a betűkön kívül. A gyártás egyébként kezdetektől fogva a győri Pannonflax Gyárban történik.

A fehér vagy tört fehér fonalakhoz legszívesebben kék, zöld, piros és lila árnyalatokat választ, így jönnek létre a pasztell árnyalatok. A kéket és a zöldet azonban nem „csak” a kelméken fedeztük fel. Az ajtók, ablakok keretei, az edények, és Gabi ruhái is kékbe, valamint zöldbe burkolóztak, és meglepő módon Budajenőn is kék az ég és zöld a fű. 😉 Szóval fülünk mellett szemünket is harmónia kényeztette, ízlelőbimbóinkról már nem is beszélve, mennyei narancsos sütemény várt minket ugyanis.

Merthogy Gabi imád sütni, főzni, finom falatokkal gondoskodni családjáról és vendégeiről, sőt, megosztani is szereti receptjeit, Rakottkert névre hallgató gasztroblogján. A hozzávalókat mindig friss, idényjellegű, helyi termelőktől származó alapanyagok alkotják, a képekről pedig nem hiányozhat a textil.

A tervező lelkesen mesélt tanárairól is. A Kisképzőn Rónai Éva gobelin művész volt rá nagy hatással, az egyetemi évekből pedig Ágostonné Pávai Júliát és opponensét, Sedlmayr Krisztinát (Néprajzi Múzeum) emelte ki, akik mind megerősítették és továbbgondolásra késztették.

Enni jó. No meg főzni is. A konyhaművészet és az egészséges, színes táplálkozás szerencsére forradalmát éli, gombamód szaporodó izgalmas bisztrók, szebbnél szebb blogok és megannyi főzőkurzus örvendeztet meg bennünket, Gabi textiljei pedig a főzés és az étkezés pillanatait is teljesebbé teszik. Egy fotókra érzékeny blog, az Olajzöld levelek kéken például fel is használta őket egy természet közeli képsorozatához, melynek fotóit Balogh Ágotának köszönhetjük.

S hogy mit élvez leginkább szakmájában Gabi? „Érzésekre, hangulatokra, személyes történetekre gondolok tervezés közben és nagyon örülök, amikor azt látom, hogy ezek az egyszerű tárgyak az embereknek valóban eszébe juttatnak egy barátot, egy rokont, vagy emlékezteti őket egy régi anyagra a nagymama asztaláról” – árulta el.

Ha szeretnétek bővíteni konyhátok textilállományát, térjetek be a Hybridart Design Shop & Caféba, a Magma Galériába, a Néprajzi Múzeum üzletébe, menjetek a WAMP-ra, vagy írjatok Gabinak.