„Ha az Északi sarkvidéket nem tudjuk megmenteni, akkor a Földünket sem tudjuk megmenteni”

A Vivienne Westwood neves angol divattervező vezette nemzetközi zsűri kiválasztotta a győztes zászlótervet, amelyet a jövő zászlajaként, az Északi-sarkvidéki tengerfenéken helyeznek el hamarosan a Greenpeace és a Leánycserkészek Világszervezetének képviselői több mint hárommillió aláírás kíséretében abból a célból, hogy felhívják a figyelmet az Északi-sarkvidék védetté nyilvánításának szükségére.

A felhívás keretében a világ 54 országából érkeztek  a béke, a remény és a globális közösség szimbólumait ábrázoló zászlótervek, melyek a sarkvidék megóvását célzó petícióban résztvevők összefogását reprezentálják. A zászlótervek közül Vivienne Westwood angol divattervező választotta ki a győztes munkát, a 13 éves malajziai Sarah Bartrisyia alkotását, mely a Föld hét kontinensét szimbolizáló hét színes galambot és egy sarki csillagvirágot ábrázol, a babérkoszorú pedig a Sarkvidéket megóvó szándékot jelképezi.

 

Sarah győztes tervét titánból fogják elkészíteni és négy kilóméterrel a földfelszín alatt elásott időkapszulába kerül, a petícióban résztvevő többmillió ember aláírásával együtt az Északi Sarkpont közelében.

“A fiatalok kreativitása az egyik leghatásosabb eszközünk annak érdekében, hogy egy jobb világot építhessünk. A jövő nyertes zászlaja a béke, a remény és a globális közösség csodálatos jelképe, és büszke vagyok rá, hogy már úton van az Északi Sark felé.” – mondta Westood.

A jég már több mint 800 000 éve állandó eleme a Jeges-tengernek. Ma azért is olvad, mert fosszilis tüzelőanyagokból is származó energiát használunk – a közeljövőben az Északi-sarkvidék az ember megjelenése óta először válhat jégmentessé. Ez nem csak az ott élő emberekre és állatokra – például a jegesmedvékre, narválokra, rozmárokra –, hanem ránk, a világ más helyein élőkre is pusztító hatást gyakorolhat. Északi-sarkvidéknél található jég a napsugárzás jelentős részét visszaveri az űrbe, ezzel hűvösen tartja a bolygónkat, és stabilizálja azokat az időjárási rendszereket, amelyektől többek között növénytermesztésünk is függ. A jég megmentése mindannyiunk megmentését jelenti.

A kampány és az aláírásgyűjtés továbbra is zajlik, aki úgy érzi, hozzájárulna aláírásával, hogy védett lehessen az Északi-sarkvidék, itt tehet ennek érdekében:

http://savethearctic.org/