Roushk – A természet eleganciája – Svetlana Nesterushkina önálló kiállítása az Erdész Galériában Szentendrén

Az Erdész Galéria Design szekciója több mint 20 éve kiemelt figyelemmel kíséri a tehetséges iparművészeket, designereket. Minden évben egy-két alkalommal lehetőséget kap egy önálló kiállító vagy csoport a bemutatkozásra. Svetlana Nesterushkina orosz származású ékszertervező munkáit tavaly ősszel láthattuk először Magyarországon. A hatalmas sikerre való tekintettel 2013. április 24-től a tervező első önálló kiállítása tekinthető meg az Erdész Galériában, amelyet Pataki Ági nyit meg.

Svetlana Nesterushkina neves európai és orosz építészstúdiókban kezdte karrierjét. A designert a számos Afrikában eltöltött év arra inspirálta, hogy az építészetben alkalmazott tehetségét egy különleges értéket és szépséget képviselő ékszermárka felépítésében kamatoztassa. Ékszereivel a természet páratlan kincseire és az eltűnőben lévő kézműves technikákra hívja fel figyelmünket, és ez a stílus egyben a tervező védjegyévé vált. Limitált darabszámú, esetenként egyedi ékszereiben a különböző helyi népcsoportok, etnikumok ősi kézműves technikáinak és az orosz tervezőnő modern szemléletének konstruktív ötvözete köszön vissza. Az expedíciók során a gondosan kiválogatott anyagokból egyedülálló személyiséggel bíró kézműves darabok készülnek, városi viseletre is alkalmas ékszerek, ugyanakkor egyedülállóan fenséges stílusban.

A fókusz a természetes és organikus anyagokra helyeződik, mint a különböző magvak, csontok, fák, kagylók, halcsont, amelyek eredendő szépsége érintetlenül épül be a ROUSHK kreációkba, magukban hordozva a természet lenyűgöző kreatív esztétikumát és erejét. Valamennyi ékszer gondosan kifontolt, különös figyelmet fordítva minden egyes alkotóelemre legyen az egy egyenetlen afrikai fa vagy egy tuareg törzs által készített aszimmetrikus rézgyöngy.

A tervező építészet-szempontú megközelítése a különböző törzsek kézművességével olvad össze, kifinomult ötvözeteként a természet eleganciájának és a szabadszellemű kifejezésmódnak. ROUSHK számára lényegtelen, hogy az egyes alapanyagok fényűzőek-e vagy sem, a kontrasztokra épülő alkotóelemek mégis csodásan kiegészítik egymást, fantasztikus összhangot eredményezve.

Svetlana kézzel készült, egyedi alkotásai nemcsak a régi és modern technikák, a természetes anyagok és féldrágakövek ötvözeteivel váltak egyedivé. Különlegességük, hogy valamennyi ékszer feltűnő, ám mégsem hivalkodó, lezser, ugyanakkor elegáns, akár meglepően nagyméretű, de mégis kifinomult. A természet iránti tiszteletet és egyben a legmagasabb luxust megtestesítő design és a különböző kultúrák misztikuma valamennyi ROUSHK ékszerben tükröződik.

A tervező alkotásai 2013. május 12-ig tekinthetők meg az Erdész Galériában (Szentendre, Bercsényi utca 4.) hétfő kivételével minden nap 10-18h-ig. 

www.roushk.com

www.galleryerdesz.hu