Dyan cipők

Nem is olyan régen a Black Box Concept Store-ban jártam, ahol izgalmas lábbelikre lettem figyelmes. Dyan – olvastam címkéiken. Tüstént írtam is a cipők megálmodójának, Polgár Dianának, hogy meséljen magáról és pipellőiről…

Mikor és miért döntötted el, hogy cipőket szeretnél tervezni? Honnan ered a cipőkhöz fűződő vonzalmad?

A cipőkhöz és a kiegészítőkhöz való vonzalmam mindig is meghatározó volt számomra. Igazi gyűjtő vagyok! A színek, fazonok teljes kavalkádja megtalálható a szekrényemben. Egy lábbeli mindent elmond a viselőjéről. A cipőtervezés és készítés nem egy döntés volt, hanem egy olyan kibontakozásra váró érzés, mely magától értetődő volt számomra.

Hogyan festett a legelső lábbeli, amit megálmodtál, s kinek készítetted?

A legelső cipőmet a középiskola nyári szünetében csináltam, méghozzá úgy, hogy szétvágtam a tornacipőmet és szandállá alakítottam. Az első igazi hordható lábbelit természetesen az egyetemi évek alatt készítettem. Ő egy ezüstszínű, csíkokból összeállított szandál volt, amely egy minikollekció részét képezte.

Hol tanultál?

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bőrtárgy-tervező szakán diplomáztam 2011-ben. A cipőkészítés gyakorlati alapjait pedig az Asso gyermekcipőnél tanultam meg.

Te magad milyen cipőket hordasz?

Nagyrészt saját tervezésű cipőket hordok, melyeket egyben tesztelek minőségi és kényelmi szempontból is.

Honnan ered a Dyan elnevezés, s mikor született a márka?

A becenevem Dián, így szólítanak a barátaim és annyira a részemmé vált, hogy nem volt kérdés, mi legyen a márkanevem. Mindez 2012 nyarán realizálódott teljesen.

Mi jellemzi a stílusodat? Milyen színeket, anyagokat használsz, milyen formavilágot kedvelsz? Mitől egyediek a Dyan cipők?

Szolid extravagancia, elegancia, nőiesség, játékosság. Természetesen csak valódi bőrrel dolgozom, a színeket az aktuális inspirációm határozza meg, az organikus formavilágot követem. A pipellők kézzel készülnek gondos odafigyeléssel. A saját ízlésvilágomat követem, ötvözve mindezt a megrendelő kívánságaival. Ezen felül a fazon és a technikai megoldások teszik igazán különlegessé őket.

Melyek a fő szempontok a tervezéskor?

A tervezéskor figyelembe vett főbb szempontjaim a kollekció egysége, a kényelem, egyszerűség, pontosság, minőség, funkció és az esztétika.

Mi inspirál? Hogyan született a legfrissebb kollekció?

A környezetem inspirál, bármi és bárki, például egy szép anyag is elindítja a fantáziámat. A kollekciók színvilágban, fazonban, inspirációban, kaptafaformában, anyagban térnek el, tehát gyakorlatilag mindenben. A legújabb kollekciómnál a csipke minta volt a kiindulási elem, majd a variációit használtam különböző technikai megoldásokkal, színekkel kombinálva.

Mi a legszebb ebben a szakmában?

Az elkészült alkotás varázsa, a bőr illata, hogy örömet tudsz okozni másoknak.

Mi mindent alkotsz még a cipőkön kívül? Illetve milyen terveket dédelgetsz?

Szabadidőmben nagyon szeretek festeni és fotózni. Régóta dédelgetett álmon, hogy majd egy igazán nagy márkának tervezhessek.

Most éppen min dolgozol?

Az új megrendeléseken és egy nyári minikollekción dolgozom. Magas sarkak, csíkos minták…

Mi a célod?

Később szeretnék saját üzletet nyitni, külföld felé is orientálódni és mindig azzal foglalkozni, amit szeretek.

Mi volt a legkedvesebb visszajelzés, amit kaptál?

Egyszer az elkészült cipő láttán örömében ugrándozott egy kedves törzsvásárlóm, de a legjobb, ha visszajönnek hozzám, mert akkor biztos visszajelzést kapok.

Kinek ajánlod a cipőidet?

Azoknak a hölgyeknek, akik a hétköznapokban is törekednek az eleganciára és fontos számukra, hogy a megjelenésük különleges legyen.

Hol lehet megvásárolni a cipőidet?

A cipőket a Black Box Concept Store-ban lehet megvásárolni, megrendelni, és természetesen nálam.

Fotó: Molnár Arnold