«A SZABADSÁG UTÁN KUTATVA…» – Berlintől Budapestig

A Chimera-Project soron következő “Looking for Freedom” című kiállítása 2013. május  17-től június 8-ig berlini művészeket mutat be illetve lát vendégül. A kiállítás két elemből építkezik: az egyik egy csoportos kiállítás, Eliot M. Henning német művész és beatbox legenda társkurátorságával válogatva. A másik pedig a berlini művész-duó, Various&Gould 10 napos mini-rezidencia programjával egybekötött kiállítása, melynek során “Wanted Witches – Witches Wanted” címmel egy bevonásra épülő installációt hoznak létre a Chimera-Project klauzál téri kiállítóterében.

«The House I did not liked»
(Missing House #1)
Spray paint on cut cardboard, 113 x 192 cm,
framed, 2012
Foto: © Evol / www.bodson-emelinckx.com

Looking for Freedom – Csoportos kiállítás
Eliot M. Henning és a Chimera-Project berlini ismerettségeinek köszönhetően nemzetközileg is ünnepelt berlini művészeket látunk vendégül: Boxi, Dave the Chimp, Emess, Evol, Pisa73, Just, Various&Gould, Vidám és maga Eliot legújabb munkái kerülnek bemutatására. A művészek a berlini művészeti aktivizmus karakteres képviselői és munkáikkal is a város ellentmondásos fejlődésére reflektálnak, köztéren és művészeti intézmények keretében egyaránt.

«Berlin Rooftop», 2008 (Ed. 1/50)
Premium 6-colour pigment print on Hahnemühle
FineArt Pearl 60×40 cm
Foto: © Just

“Éjjel az utcán…maga volt a totális szabadság. Egyszerűen azt festettem, amit a hely súgott nekem, gyakran építve az építészeti sajátosságokra is…” – kezdődik Dave the Chimp 2005-ös manifesztója. Berlinben a szabadság és a szólás szabadsága különösen érzékeny ügy volt és maradt is. Ahogy a kiállítás címe is megidézi a berlini fal szimbólumában sűrített politikai konfliktusokat, ugyanígy a 21. századi városi fejlődés is újabb érzékeny törésvonalakat hívott életre. Agresszív, gazdasági logikának alárendelt városfejlesztési politikák, túrizmusmenedzsment és városi branding rajzolja önkényesen újra kerületről kerületre a város vonásait, rövid távú rezidensek, túristák, utazók érdekeit szolgálva a törzslakossággal szemben.

«Matress»
Streets of London
Foto: © Dave the Chimp

Ezek a körülmények az ellenmozgalmak sokasságát hívták életre, melyben a meghívott művészek is kivették, kiveszik részüket. Ahogy a városi tendenciák is sokféle kritikát hívnak meg, maguk a meghívott művészek is más-és más fókusszal, de alapvetően a köztér visszahódításának és kontrolljának igényével végzik munkájukat.
“Reclaim the streets” – ezt kezdetben még valódi politikai felhívásnak szánták, még mielőtt szintén a média és a túrizmusipar bábáskodására a “Streetart” körül olyan hype alakult ki, hogy félreértés nélkül már nehéz vele foglalkozni is. Az egykori protestmozgalmat felhígították a trend hullámára felkapaszkodni vágyó, gyakorta gyenge és szellemtelen sokszorosítók és a legkülönfélébb célokkal instrumentalizálták multik, várostervezők.

«Embrace» 2009
Mural at Museum of Modern Art Bremen
Foto: © Boxi

“Akkor most mi legyen? Lovagoljuk meg a hullámokat, amíg el nem ülnek? Vagy másszunk ki a vízből és keressünk egy másik partot, ahol még létezik a szabadság?” – kérdezi Dave 2005-ben. A meghívott művészek egyike sem adta fel a térrel való foglalatoskodást és a munkáik igazolják, hogy kritika és eredetiség még ezen a túlterhelt közegen belül is lehetséges. Munkásságukat gazdagította, hogy kiállítóterekben is elkezdtek dolgozni, mely nem csak a fizikai, de a teljes szociális, politikai és ideológiai kontextusra is visszahatott és újabb kihívásokat hozott. Ez a komplex környezet, amelyben a “Looking for Freedom” kiállítás kezdődik.

«SADDAM DINAR», 2011
mixed media on paper, single copy, 100×150 cm
Foto: © Emess

Looking for Freedom – «Wanted Witches – Witches Wanted»
A Chimera-Project törekvése, hogy aktív tere és ösztönzője legyen az alkotási folyamatnak: a kiállításhoz kapcsolódóan egy rezidenciaprogram keretében két berlini művész, a legendás Various&Gould lesz vendégünk, akik budapesti
tartózkodásuk alatt, a helyi sajátosságokra reflektálva hoznak létre műalkotásokat.Various & Gould egy művész duó, 2004-ben művészeti tanulmányaik idején kezdtek el együtt dolgozni és teszik ezt a mai napig. Screenprinting és kollázs technikával dolgoznak, s mint a válogatásban szereplő művészek többsége, munkásságuk célja a nyilvánosság tudatos generálása, globálisan, vagy adott közösségben releváns kérdések artikulálása. Munkáik szorosan kötődnek az identitásképzés alapvető konstruktumaihoz, mint például a munka-hivatás, migráció, szexuális identitás vagy az egzisztenciális válság. Munkáikat participatív kontextusba ágyazzák. Jelenlegi akciójukban «Wanted Witches – Witches Wanted» (Üldözött boszorkányok – Boszorkányok kerestetnek) címmel nonkonformizmusukról ismert szereplők potréit alkotják meg. Olyan személyeknek teszik ezzel a tiszteletüket, akik elköteleződésük, hitük vállalása miatt céltáblái a megkülönböztetésnek, szociális, politikai vagy akár fizikai agressziónak.

«Rabotniki Series», 2012
Mixed Media Collage
Foto: © Various&Gould

Tevékenységük jól begyakorolt társadalmi, politikai eszközöket és mechanizmusokat mobilizál, mely a rend, a status quo fentartására irányul – ennek egy kifonomult eszköze volt például a boszorkányüldözés. A boszorkányokban való hit illetve a megkülönböztetés gyakorolt mechanizmusai időn, kultúrákon és társadalmakon átívelően jelenlévő. A boszorkányoknak emberfeletti erőt tulajdonítottak. Veszélyességüket éppen ez igazolta, a mások befolyásolására való képességük, mely lehet pozitív gyógyító erejű, de ártó, manipulatív is.

A boszorkányüldözés mai mechanizmusai agyafúrtabbak, de ugyanúgy átszövik a mindennapjainkat: médiában terjedő verbális agressziótól elkezdve a még ma is létező, spontán erőszakban megnyilvánuló önbíráskodásig vagy a látens,
többnyire tudattalan szociális mechanizmusokig, mint pl. a bűnbakképzés. Hogy miként reagál egy adott társadalom a másságra vagy a diszharmóniát keltő ellenvéleményre az legalább annyira tükre az adott társadalomnak, mint a
konfliktusos pozíció megtestesítőjének.

A «Wanted Witches – Witches Wanted» portréi nem lezárt műalkotások: a sorozat egy részvételi keretbe ágyazva közvetlenül is lehetővé teszi, hogy egyidejűleg szembesüljünk a boszorkányégetés és tisztelettel teli megemlékezés aktusaival. Ahogy a sorozat címe, a performatív aktus is felveti, hogy a fenyegetettség érzésével megküzdve más pozíciók megismerése nem csak a befogadottat, de a befogadót is megérintheti és megemelheti. A megnyitó egy performatív keretben történik, most az egyszer érdemes időre érkezni.

Megnyitó 2013. május 16. este 7 óra
Látogatható 2013. május 17. – június 8., Szo, K-CS 15-18h
Művészek BOXI | DAVE THE CHIMP | EVOL | ELIOT | EMESS | JUST | PISA73 | | VIDAM
VARIOUS&GOULD : «Wanted Witches – Witches Wanted»
Kurátorok: Patrick Urwyler & Eliot M. Henning (D)
Helyszín: Chimera-Project Space, Budapest 1072, Klauzál tér 5.
Facebook-Event: www.facebook.com/events/536854126357938/

 facebook.com/ChimeraProject