Megkezdődött a faldekoráció-dömping az Erzsébetvárosban

Most érkezett meg levelesládánkba a meghívó a Neopaint Works új munkájának, a Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata és a Trilak Festékgyár Kft. összefogásával elinduló „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013“ elnevezésű kreatív kezdeményezés első megfestett tűzfalának átadójára a Dob utca és a Csányi utca sarkán. Természetesen ott leszünk!

A köztéri, homlokzatot imitáló alkotáson feltűnik a szemközti zöldséges, a locsoló szomszéd néni, sőt, még a festményt készítő alkotók közül is néhány karakter. A program gőzerővel folytatódik, 2013. őszéig további hét szürke falfelület kap új ruhát.

 A „TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013“ nagy ívű projekt első állomásaként a Dob utca és a Csányi utca sarkán található tűzfal kapott új külsőt. A felület felújítását követően a falszakaszt a Neopaint Works vette kezelésbe, melyre az épület eredeti homlokzatát imitáló, emberi karakterekkel színesített díszítés került.

A Neopaint Works csapatának a grafikai tervezésnél számos szempontot figyelembe kellett vennie. Mivel az Erzsébetváros belvárosi része műemlékvédelem alatt áll, szigorú előírások vonatkoznak arra is, hogy milyen grafika jelenhet meg egy-egy homlokzaton – így a leendő alkotásnak nemcsak témájában, hanem megjelenésében is illeszkednie kellett közvetlen környezetéhez. Ebből következik, hogy a Neopaint Works a Klauzál téri felület esetében a tűzfalfestészet klasszikusabb formában történő alkalmazása mellett döntött.

A projekt „nosztalgikus felütése“ egyúttal utalás a nyomtalanul eltűnt korábbi elődökre is (Széna tér, Krisztina krt.). Az alkotók elgondolásának az érintett ház lakóin felül a VII. kerület Főépítész Irodája is létjogosultságot szavazott, és megkezdődhetett a „kivitelezés“.

A közel két hét alatt elkészült óriási kép nem hivalkodó, teljes mértékben beleolvad környezetébe. Az érzéki csalódást okozó, esztétikus felület életszerűségének köszönhetően valóságossá válnak az ábrázolt elemek és karakterek – úgy mint a homlokzat, a falon munkálkodó festő, a cserepet rakó tetőfedő vagy az első emeleten tartózkodó lakosok.

A sorozat folyatatásaként, május utolsó hetében a Király utcában kezdődnek meg a munkálatok. A látványterv elkészítésénél elsődleges szempont volt, hogy az ide kerülő grafika szervesen köthető legyen magához a Király utcához.
A végső terven megjelenik Krúdy Gyula híres idézete, a Király utca „a legpestibb utca”, valamint egy környékre jellemző íves lámpaoszlop. A felületen egy rövid szöveget is olvashatunk (szintén Krúdy idézet) majd, amely az utca egykori pezsgő hangulatát írja le. „A TűzfalRehab az Erzsébetvárosban 2013” program további állomásai a Rumbach Sebestyén, az Akácfa, a Kertész, a Kis Diófa és a Dob utcában lesznek.

Ma délelőtt már kikerült az első kép a Stilblog Facebook oldalára a projektről, és a rengeteg like és megosztás is azt mutatja, szeretjük a város történetiségét, szeretjük a régi idők lenyomatát és értékeljük, ha más is meglátja ebben az értéket. Nagyon gratulálunk a Neopaint munkájához és a kerületi döntéshozók jófejségéhez is, csak így tovább, nagyon várjuk a folytatást!

 facebook.com/neopaint

zp8497586rq