Budapest Wonderground a Gombold Újra döntőjében

Hazai divattervezőink számára jelen pillanatban a Gombold Újra Pályázat jelenti az egyik leginkább ígéretes lehetőséget az ismertté válásra. A Design Terminál az idei évben harmadszor hirdette meg a pályázatot azzal a céllal, hogy támogassa a fiatal divattervezőket  és felhívja a divatszakmában rejlő teheségekre széles érdeklődök körének figyelmét.

Fotó: Jere Aalto

A Gombold Újra pályázat középdöntős szelekciójából mi is kiválasztottuk kedvenceinket, melyek közül az olvasók szavazatai alapján került ki Karácsony Ilona, Hársfalvi Réka és Hegedűs Dóra (Wonderground): Budapest Wonderground elnevezésű munkája. Az eredmény kapcsán beszélgettünk a a hölgyekkel.

– Kik vagytok, honnan ismeritek egymást, mivel foglalkoztok?

– Léna: Mindhárman elsősök vagyunk a MOME textiltervező szakán. Az egyetemen ismertem meg Rékát, akivel azonnal neki is láttunk egy közös munkának, ami egy nagyon inspiráló barátsággá és munkakapcsolattá alakult. Dórival már korábban figyeltük egymás munkáját, együtt jártunk a KREA-ra így kerültünk egymás látóterébe, majd váltunk szaktársakká a MOME-n.

– Mi óta dolgoztok közösen?

– Dóri: A félév elején az iskolai tervezési feladatot is majdnem ebben a felállásban kezdtük el, ahol bár egyénileg dolgozunk, egyfajta közös projektmenedzsment keretében működünk együtt.  Ezért gondoltuk úgy, hogy megpróbáljuk a Gombold Újrát is csapatban.

– Miből merítetettek inspirációt a Budapest Wonderground kollekciójához?

– Réka: A Budapest alatt húzódó kirstálybarlangok látványából. A Citadella kristálybarlangot néhány éve véletlenül fedezték fel, amikor egy építkezés során egy markológép hirtelen eltűnt a hegy gyomrában. Ami számomra leginkább izgalmas ebben a témában az az kontraszt amit a mélyen nyugvó, rejtett kirstálybarlangok és a felettük lüktető Budapest között érzékelhetünk. Ezt a mindennapok elől eldugott titokzatos világot szerettük volna a felszínre hozni, és láttatni. Ezenkívül a barlangok földalattisága és a ránk folyamatos hatással lévő underground kultúra kapcsolata is nagy szerepet játszott a tervezés során.

– Hány darabból áll a kollekció, egyáltalán mit szabad elmondani róla ebben a fázisban?

– Dóri: 5 darabos férfikollekciót készítettünk,a jövő tavasz/nyári trendekre reflektálva, mégis megtartva egyfajta underground jelleget.

– Réka: ez 11 ruhadarab. Mintaközpontú kollekció. Digitális printek jelennek meg egyszerű szabású utcai viseleteken.

– A Gombold Újra döntős tervei között alig találni férfiaknak szánt kollekciót, hogyhogy Ti a fiúknak terveztetek?

– Léna: Szeretjük a fiúkat. Alapvetően lehetne sokkal bátrabb a szín és formaezelés a férfiöltözékek terén.

– Mit gondoltok, milyen esélyekkel indultok a döntőben?

– Réka: Pozitívan állunk mindenhez, de nem a díjak hajtanak bennünket. Nagyon örülünk a pozitív visszhangoknak és hogy eljutottunk a döntőig!

– Gondolkoztatok már azon, mennyiben változna meg az életetek, ha esetleg a Ti munkátok kerülne ki győztesen?

– Dóri: Valószínűleg mindhármunk munkássága nagyobb figyelmet kapna.

– Léna: Remélem bevonzana érdekes együttműködéseket más alkotókkal.

– Mik a terveitek a jövőre nézve?

– Léna: Sokat látni és tanulni. Rengeteg dolog van készülőben, vagy akár csak tervben, legyen az kollekció, styling, vagy jelmez. Mindenképp szeretnék együtt dolgozni más, az enyémtől akár teljesen éltérő területen alkotókkal a saját projektek mellett.

– Dóri: Én első körben szeretnék lediplomázni. Előtte tervezek egy fél évet Londonban tanulni, valamint a későbbiekben is biztos vagyok benne, hogy párhuzamosan szeretnék itthon és külföldön is dolgozni, saját márkát elindítani.

– Réka: Tanulni szeretnék a lehető legtöbbet itthon illetve külföldön. Kicsit kikacsintgatni más szakok irányába is közreműködések keretében. Rengeteg tervben lévő projekt van a fejemben és ezekből minél többet szeretnék megvalósítani.

– Min dolgoztok éppen? 

– Több tervünk is van a nyárra, egyénileg és csapatban is készülünk új dolgokkal – most ment le a kipakolásunk, a napokban vizsgázunk de már nagyon várjuk, hogy nekiálljunk az új projekteknek.

– Ti személyesen milyen stílust képviseltek, a divat világából mi áll hozzátok legközelebb?

– Réka: A merész dolgok kötnek le kizárólag. Legyen az sziluettben, mintában, vagy akár a tárgy mögötti koncepcióban. Így a divat világában is a vagány, és friss dolgokat kedvelem. A hazai tervezők közül Tomcsányi Dóri, valamit a The Four formációja áll hozzám legközelebb. Külföldi színtérről nagyon változó, de pillanatnyilag Tom Van De Rborght, Jualian Zigerli illetve Joseph Turvey akiket a kedvencek közé sorolék.

– Dóri: Azt hiszem én itt kicsit kilógok a csapatból.Nagyon szeretem a letisztult, nagyvonalú de éles formákat, a geometriát, és ezen belül is a sötétebb, kicsit rock’n’rollabb irány vonz. Így azt hiszem nem meglepő, hogy  Hedi Slimane mint fotós és tervező az egyik leginspirálóbb személy számomra, de nagyon szeretem a Viktor and Rolf páros munkásságát és Haider Ackerman nagyvonalú anyagkezelését.

– Léna: Szeretem a retinapróbáló dolgokat, a dús printeket, az iróniát és a humort – ugyanakkor a letisztult és kisúlyozott, makulátlan és pontos arányérzékkel alkotott öltözékeket, a magától értetődő hanyag sikket és okos részleteket is. Így Balenciaga, Westwood, Céline, Kenzo, és Walter Van Beirendonck egyaránt hatnak rám. A hazai férfiöltözék tervezők közül a ZAKO és a Sandor Lakatos Menswear izgalmasak.

A Wonderground facebook oldala: facebook.com/bpwonderground

 www.facebook.com/lenaswonderland

www.facebook.com/dorahegedusfshn

zp8497586rq