Célkeresztben a dizájn haszna: folytatódik az Értékpárok szakmai rendezvén

Július 16-án, két héttel a bemutatkozó esemény után folytatódik a Holdudvar dizájn témájú előadás- és beszélgetéssorozata, az Értékpárok – Design más szemmel. Ezúttal a „Hasznos és használható” fogalompár kerül terítékre: a gazdaságosság és a praktikum szempontjaiból elemzi saját munkásságát a négy meghívott, a szakma élvonalát képviselő vendég: Barcza Dániel, Cosovan Attila, José Simon és Tóth Bori. A 10-15 perces előadásokat ezúttal is beszélgetés követi.

„Form ever follows function”, „A forma mindig a funkcióból következik” – írta az amerikai építész, Louis Sullivan a 19. század végén. Mondata kissé rövidebb formában az 1920-as években, a modernista tárgykultúra és a tömeggyártás elterjedésével vált közhellyé a formatervezők között. Ennek csaknem száz éve, és bár a dizájntárgyak gyártásának terén és az ipari formatervezésben Magyarország is komoly hagyományokkal büszkélkedhet, a közvetlen kapcsolat a dizájntárgy formája és funkciója között sokszor korántsem egyértelmű az ipar és a nagyközönség számára. Bizonyítható egyáltalán, hogy a dizájner munkája forintosítható plusz értéket teremt? Mit tud kezdeni a dizájnszkeptikusokkal egy gyakorló tervező, vagy egy dizájnereket képző hazai intézmény? Egyszerűbb vagy bonyolultabb Magyarországról külföldre dolgozni? Mennyire vetheti alá magát a tervező a kereskedelmi szempontoknak, és mikor veszíti el munkája személyes jellegét? Végezetül pedig létezik-e hazai dizájn-ipar és van-e számottevő kereslet a hazai dizájn-termékekre?

Cosovan Attila – a Co&Co

Ilyen és hasonló kérdésekre várja a választ a július 16-i Értékpárok két szervezője: Batta Barnabás kommunikációs szakember, trendkutató a Mitte Communications stratégiai igazgatója és Kovács Dániel művészettörténész. A négy meghívott, a szakma élvonalát képviselő vendég ez alkalommal: Barcza Dániel, a MOME Design Intézetének igazgatója, Cosovan Attila dizájner, a Co&Co alapítója és vezetője, José Simon tervezőgrafikus (Simon Says) és Tóth Bori divattervező (Maison Marquise). A 10-15 perces előadásokat ezúttal is beszélgetés követi.

Cosovan Attila – a Co&Co
Tóth Bori – Maison Marquise
José Simon – Simon Says

A programsorozat lényege, hogy a hazai dizájnerszakma legjobbjainak segítségével tegye érthetőbbé és ismertebbé a dizájn világát, az alkotás folyamatát a kezdő vázlatoktól az üzletekbe kerülésig. Ehhez olyan, közismert fogalmakat hívunk segítségül, amelyek a tervezők saját munkáin, előadásain, illetve a moderált és a közönségnek is teret adó beszélgetésen keresztül új tartalommal töltődhetnek fel.

A július 16-i Értékpárok 19 órakor kezdődik a margitszigeti Holdudvarban. A beszélgetést ezúttal Batta Barnabás moderálja majd.

 

Értékpárok – Dizájn más szemmel: Hasznos és használható

 

2013. július 16. 19h

Holdudvar, Margitsziget

Belépő nincs.

zp8497586rq