CeramiCafe

Finom anyagok és mozdulatok, ízletes kávék, sütemények és szendvicsek, feledhetetlen órák barátokkal, családdal, vagy akár egyedül, kézzel fogható emlékek… ugye jól hangzik? Nem kell ám érte messze menni, elég a Katona József utcáig. Ott található ugyanis az egyszerre kávézóként és kerámiaműhelyként üzemelő CeramiCafe, melynek kapuja kicsik és nagyok, kezdők és gyakorlott keramikusok előtt is nyitva áll!

Első ízben kávézni tértem be a CeramiCaféba, másodjára interjút készíteni a hely egyik tulajdonosával, Reginával, harmadjára fotókat készíteni a kávézó bőrbe bújtatott üzemről, legközelebb pedig alkotni megyek, tányért, bögrét, apró figurákat formázni és festeni, mert itt mindent lehet, amit kitalál a vendég.



Kedd, szerda és csütörtök délután foglalkozásokra is beülhetünk, szerda délelőtt pedig babás foglalkozást is tartanak, de igazából bármikor be lehet térni, hiszen a pult mögött álló lányok mind keramikusok, s készségesen segítenek. Nem probléma tehát, ha valaki még sosem csinált ilyesmit, bátran kipróbálhatja magát. Az elkészült remekműveket aztán mázazzák és kiégetik, végül pedig mosolyogva viheti haza a gazdája.

„Az embereknek szükségük van egy helyre, ahol kikapcsolódhatnak. Máshol már nincs meg ez a fonó hangulat. Inkább iszogatnak, szemlélődnek, beszélgetnek, de nem vesznek részt tevékenyen semmiben, nincs semmi kézzel fogható.” – mesélte Regina.

Regina, a hely megálmodója egyébként maga is keramikus, többek között az ő termékei is megvásárolhatók és megcsodálhatók a polcokon, a száradó remekek társaságában. Hazavihetünk például kávékészleteket, szobrokat, tálakat, bögréket, a jövőben pedig olyan tárgyakkal bővül majd a kínálat, melyek visszahozzák a régióhoz kötődő mintakincset, formavilágot.

Emellett agyagot és különféle alapanyagokat is lehet itt kapni, hamarosan pedig további kellékek, ecsetek, festékek, szettek is elérhetők lesznek, hogy otthon is kerámiázhassanak a lelkes növendékek.

A CeramiCafe falai között születtek már maszkok, hangjegyes akasztók, nászajándékok, húsvéti és karácsonyi díszek… és még születésnapnak is helyszínéül szolgált. Megtudtam – és ott jártamkor meg is tapasztaltam –, hogy imádják a gyerekek! Ráadásul nem csupán remek elfoglaltság, hanem jótékony hatással is bír, feloldja a gátlásokat. 5 éves kortól szülő nélkül is fogadják a lurkókat, az egész pici gyerekek pedig a babasarokba szabadulhatnak be.

Aki (még) nem vágyik az alkotásra, vagy éppen megszomjazott, megéhezett az agyaggal eltöltött órák után, az kávék, teák, limonádék, szörpök, grillszendvicsek, sütemények és kekszek között válogathat.

zp8497586rq