fekete kávézó

Magamra ölteni nem, de magamba önteni szeretem a feketét. Úgyhogy mikor a minap szembe jött velem a „fekete” felirat a Múzeum körúton, tüstént betértem egy kortyra. Aztán nem csupán szomjam és koffein utáni vágyam csillapult, de a szememet is legeltethettem, hiszen ahogy az életben, itt sem minden fekete és fehér. A 13 négyzetméteres kávézó elé egy zöld, apró rétet is hegesztettek, bent pedig egy gyönyörű, régi fa ajtó is tarkítja a látványt. Szóval kicsi és fekete, mégsem fekete lyukról van itt szó, sokkal inkább egy kedves, szerethető helyről, ahol még fekete pontot kapni is ajándék. A részletekről a kávézó tulajdonosát, Andrást kérdeztük.


Ki álmodta meg, hogy így nézzen ki a kávézó?

A tervezés az egyik kedvenc feladatunk, hiszen mi, a tulajdonosok építészek vagyunk. A tervezési folyamat nálunk mindig csapatmunka: bevonjuk az összes érintett barátunkat. Így alakult, hogy tapasztalt baristák, kávégép szakértő, grafikus és marketinges kollégáink is mind beleszólhattak a folyamatokba. A fő koncepció (minimál – fekete/fehér), az anyagok kiválasztása és az alapvető belsőépítészeti ötlet – miszerint a kávézó a megszokotthoz képest “ki van fordítva” – a mi alapötletünk, de ezt a csapat együtt öltöztette fel ilyen szépen, nem kevés munkával.

És ki tervezte meg a berendezést, a grafikát, az arculatot?

A berendezés tervezése nagy százalékban technológiai jellegű: egy ilyen pici kávézónál tényleg a centik számítanak! (Nem mindegy például, hogy egy zacckiütő bevágás a pulton hova kerül, hisz az örökéletű, a későbbiekben áthelyezhetetlen. Így a bár-részen minden egyes részlet nagyon átgondolt a funkció szempontjából.) A többi kiegészítő között persze van sok esztétikai elem, amik mind funkcionálisak is. Egy 13 négyzetméteres térbe nem tehet be az ember bármit: az áruk, a csésze, a látványhűtő megfelelő elhelyezése is mind az üzlet működését segítik.
Szerencsés helyzetben vagyunk, mert az egyik baristánk, Szólláth Gábor képzőművész, az ő keze munkáját dicsérik a grafikáik, a teljes arculat. A hely tervezése közben ez is nagyon szépen, koherensen alakult.


Az a bizonyos gyönyörű ajtó körülbelül milyen idős lehet?

Az ajtó a házzal egykorú, több mint 100 éves. Amikor átvettük a helyiséget, nem is sejtettük, hogy egy ilyen kincset találunk. A régi gipszkarton fal bontása után került elő, igazi meglepetés volt. Ettől a pillanattól kezdve a hely az ajtó köré formálódott. Nagyon szeretjük, szinte nincs vendég, aki ne kérdezne rá a történetére. Aki eljön hozzánk, annak azt is eláruljuk, mi rejtőzik mögötte!



Milyen kávékat lehet itt fogyasztani? Mitől egyedi a kínálat?

A Feketében minden a kávéról szól. Egy La Marzocco Linea MP kávégépen dolgozunk, ami az egyetlen ilyen gép az országban. A minőség abban rejlik, hogy a legapróbb részletekre is odafigyelünk. A pörkölők a kávét mindig a mi kérésünkre pörkölik, kifejezetten a mi gépünkre, a mi elvárásainknak megfelelően. Az őrölt kávénak is megvan a maga élete: nem mindegy, hogy pörkölés után hányadik napon kezded el felhasználni. A negyedik, ötödik napon érdemes először megkóstolni, de három hét után már veszít az értékéből. Az őrlemény pedig csak néhány percig marad friss, ezért mi akkor őrlünk, ha megrendelte a vendégünk a kávéját. Apróságoknak tűnnek, mégis ezen múlik a tökéletesség. Na és persze még a felhasznált kávé minőségén, a házi friss tejen, amit Etyekről hoznak nekünk naponta és persze a barista szaktudásán. Így történhet az, hogy a legtöbb vendégünk cukor nélkül issza a kávéját, mert nálunk az espresso íze gyümülcsös, a tejes italoké pedig finoman édeskés. Megmutatjuk a világosra pörkölt kávék igazi ízét.

A süteményeket ki készíti?

A finom pékáruk helyben sülnek, minden nap frissen. A sütemények több helyről érkeznek, de egy közös bennük: mind házi, kézműves műhely, ahol készítik őket. Amit mindig tartunk: Macaron, házi omlós keksz több ízben, túrótorta, tripla-csokis szelet.



Kávén és sütin kívül mi mindent lehet még vásárolni, illetve pontokért beváltani?

Fontosnak tartottuk, hogy – mivel az előző üzletünk ezen a helyen egy dizájnbolt volt (Front) – továbbra is jelenjenek meg hasonló termékek a polcokon. Így alakítottunk ki egy feketés ajándéktárgy vonalat, aminek sorban jelennek meg az új elemei. Eddig feketés bögréket, textil szatyrot és pólót lehet nálunk kapni, de hamarosan folytatjuk. Ezeket nem reklámajándéktárgyaknak kell elképzelni, ahol a kávézónk logója megjelenik. Mindnek fontos szerepe van a küldetésünkben, egy-egy jól kitalált grafikát jelenítenek meg.
Azért, hogy új színt hozzunk a budapesti kávézók megszokott törzsvásárlói/pontgyűjtős játékába, mi fekete pontot adunk minden egyes kávé után. És hogy a betelt kártyát ne csak kávéra lehessen beváltani, ezeket az ajándéktárgyakat is hazaviheti a szorgos törzsvendég.


Régi vágyad volt egy kávézó, vagy “csak” a Front helyett szerettél volna valami egészen mást, s akkor jött az ötlet?

A Front egy izgalmas kihívás volt az Insitu mellett, kíváncsi voltam, hogy egy ilyen kis helyiségben, mégis kint a forgalmas Kiskörúton hogyan boldogul egy dizájnbolt. Nagyon élveztük, de egy idő után éreztük, hogy a két bolt már nem erősíti egymást, megérett a kis üzlet egy megújulásra. Szerintem mindenki vágya, hogy egyszer majd nyit egy olyan kávézót, ami számára tökéletes. Nekem is volt egy ilyen tervem régóta, de az ötlet hirtelen jött, hogy ezt itt, ezen az irreálisan kicsi helyen valósítsuk meg. Mindössze két hónap telt el az elhatározás és a nyitás között, pedig magának a kávégépnek a legyártása is több mint 6 hétig tart. Ez is mutatja, mekkora energiával vágtunk ebbe bele. Szuper a csapat, mindenki nagyon hisz a “küldetésünkben” a kezdetek óta!

A fekete feliratú csészékről mit lehet tudni?

Kétféle csészét tartunk. Az egyiket belső használatra, a másikat pontgyűjtésre. Ennek egyszerű oka van: az a csésze, amiben a kávét kiadjuk egy professzionális csésze, amiben gyönyörűen lehet “latte artozni” (tejhabmintát önteni). Ezt baristáknak találták ki, bírja a nagy igénybevételt, viszont nagyon drága. A másik csésze tökéletesen megfelel otthoni használatra. Az teszi széppé ezeket, hogy a cégünk logója ugyanabban a méretben rákerült, mint a belső csészékre.

 Cím: Budapest, Múzeum krt. 5.

 Nyitva: H-P: 7.30-18.30, Sz: 9.00-16.00

zp8497586rq