Nyitott Stúdiók 2013 – Designerek a metszéspontban

A 2013. szeptember 27. és október 6. között zajló jubileumi Design Hét Budapest, Nyitott Stúdiók kezdeményezése immáron ötödik éve teremt alkalmat arra, hogy az érdeklődők személyesen is találkozhassanak a designerekkel, közelről ismerhessék meg a stúdiókban, műhelyekben, műtermekben zajló munkát.

Graphasel Design Studio

A Design Hét elmúlt tíz éve alatt rengeteget változott és sokat fejlődött a hazai kreatív ipar, miközben a design határai egyre halványabbá váltak: a design-fókuszú gondolkodás mára a kultúra és a gazdaság minden ágát meghatározó tényezőnek számít. A fesztivál 2013-ban éppen a kortárs design határátlépéseiről szól: például arról, hogy mit keresnek a designerek a konyhában és a parlamentben, hogyan élnek tovább a tradicionális kézműves technikák a 3D-nyomtatás korszakában, vagy hogy miért múlik programozókon és pixeleken az ország GDP-je. Csak látszólag paradoxon, hogy kreatív iparunk ma két területen nyújt kiemelkedő teljesítményt: formatervezőink utánozhatatlan minőségben készítenek egyedi, kézműves tárgyakat, miközben a digitális térben fejlesztőink, grafikusaink, és a villámsebességgel fejlődő IT szektorunk szakértői gyártják a világszínvonalú szoftvereket, weboldalakat és applikációkat.

Team Distinction

Az idei Nyitott Stúdiók között ezért szerepel egymás mellett óriás brandeknek dolgozó mobil alkalmazásokat fejlesztő csapat, a Team Distinction és az egyedi bőrtáskákat készítő manufaktúra, a TheBetaVersion. A családi hagyományt folytató apró ötvösműhelyében alkotó Nemesi Anna mellett. a két legnevesebb építészstúdió, a Minusplus és a 3H építésziroda. Az ÁERON, az ANNCHI, a KOMOD fiatal divattervezői, és az APLI DESIGN ifjú formatervezői mellett, befutott márkák az Absoloot nyomda, Viszlay Márk divatfotós és az idén tízéves grafikai stúdió, a Graphasel Design Studio, valamint a két legújabb, különböző kreatív erőket egyesítő alkotó-kollektíva, a Heinrich Alkotói Szint és a HOLLÁN9. Nyílt napjaikon mindenütt örömmel várják az érdeklődőket, akik kíváncsiak a kreatív szakmák kulisszatitkaira és szívesen találkoznának a designerekkel, a jövő mérnökeivel.

Komod
3H Építésziroda
TheBetaVersion
Aeron
Absoloot

DESIGN HÉT BUDAPEST 2013: Metszéspontok

A jubileumi Design Hét Budapest fesztivál védnöke a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAvilon Nonprofit Kft. 2013-ban a fesztivál a kortárs design határátlépéseivel foglalkozik, vagyis azokkal a közös halmazokkal, melyeket a design alkot az építészettel, képzőművészettel, kézművességgel vagy éppen a digitális technológiákkal. A kortárs design több meghatározó külső hatásnak köszönhetően az utóbbi években rendszeresen arra kényszerült, hogy újradefiniálja önmagát és új kifejezésmódokat keressen. A gazdasági válság az olcsóbb termékek iránti igényt növelte meg, a legújabb technológiáknak (például a háromdimenziós nyomtatásnak) köszönhetően ma már gyakorlatilag bárkiből lehet designer, ugyanakkor a szakma képviselői manapság olyan új szempontokat sem hagyhatnak figyelmen kívül, mint a szociális érzékenység vagy az újrafelhasználhatóság. Az utóbbi évek gazdasági, társadalmi és kulturális változásai, valamint a fogyasztói társadalom értékrendjének átalakulása újra előtérbe helyezték a kézműves technológiákat is, melyek eddig éles ellentétben álltak a design hagyományos értelmezésével, vagyis az ipari körülmények között készülő, sorozatgyártott termékek képével.

A Nyitott Stúdiók részletes programja szeptember elejétől a Design Hét Budapest weboldalán, illetve szeptember közepétől a fesztivál programfüzetében található meg.

 

www.designhet.hu

facebook.com/budapestdesignweek

 

zp8497586rq