marc – Budapest építészete a zsebedben

A marc mobil alkalmazás bemutatja Budapest kortárs építészetét, egy 25 épületből álló szakértői válogatás segítségével. A budapesti gyűjtemény után hamarosan jön a rotterdami és prágai válogatás, amit újabb városok követnek majd. A marc Budapest magyar és angol nyelven is elérhető.

A marc egy olyan mobil alkalmazás, amely bemutatja Budapest kortárs építészetét, egy 25 épületből álló szakértői válogatás segítségével.  A marc Budapest magyar és angol nyelven is elérhető. A marc készítői Budapesten Zsuffa Zsolt Ybl-díjas építészt kérték fel a 25-ös lista összeállítására. Az épületek megismerését segítik a profi épületfotósok képei, és egy-egy jellemző ábra (alaprajz, skicc, metszet, stb.), amelyeket maguk az építész irodák válogattak ki erre a célra. Emellett minden épülethez tartozik egy rövid leírás, épületadatok és a látogathatósággal kapcsolatos információk. Elsőként Budapest kortárs építészete került terítékre, de hamarosan jön a rotterdami és prágai válogatás, amit újabb városok követnek majd.

Az alkalmazásban találunk még egy térképet és 5 előre összeállított túraútvonalat. A tájékozódást segíti egy iránytű is, ami nem Észak, hanem az aktuálisan kijelölt épület irányába mutat. A készítők arra is gondoltak, hogy külföldi utazás során ne kelljen internetet használni, így a letöltés után minden funkció offline módban működik.

Az ARCHIMETER egy érdekes színfoltja az appnak. Ennek a segítségével követhetjük nyomon, hogy hány épületet láttunk már, miközben különböző szinteket érünk el. Az ARCHIMETER tulajdonképpen egy emberi figura üres sziluettje, ami folyamatosan megtelik feketével, ahogy haladunk előre. A végcél a “szakértő” szint, amit ha teljesítünk, az egész ARCHIMETERünk feketévé változik, ahogy igazi építészekhez illik.

Az alkalmazás már letölthető az App Storeban. Az ingyenes verzióban 3 belvárosi épületet ismerhetünk meg és szinte minden funkciót használhatunk, így az iránytűt és az ARCHIMETERt is. A marc ötlete az indelab nevű építész stúdiótól származik, a megvalósításban az ötletmenedzsmenttel foglalkozó Startup Heroes segített. A két cég tulajdonosai testvérek, és bár alapvetően különböző területeken dolgoznak, nagy örömmel álltak össze egy közös projekt megvalósításához.

Fotók.: Párizsi Nagyáruház: Bujnovszky Tamás Kacsa utcai irodaház: Bujnovszky Tamás ING irodaház: Christian Richters Millenáris Park: Zsuffa Zsolt Békásmegyeri Evangélikus templom: Dr. Klein Rudolf

Letöltés: https://itunes.apple.com/WebObjects/MZStore.woa/wa/viewSoftware?id=684253307&mt=8

 

 

www.facebook.com/masterpiecesofarchitecture

 

www.indelab.eu

 

www.startup-heroes.com