Vomeronasale – Szerdán nyílik Csató József kiállítása

Szeptember 4-én nyílik Csató József  Vomeronasale című kiállítása a Virág Judit Galériában. A kiállítás október 1-ig tart nyitva.

A természetben megtalálhaható kémiai vegyületek (pl.: feromon) érzékelése az úgynevezett vomeronazális szervben (organum vomeronasale) történik. Ez a szerv az orrban található, de nem szagokat fog fel, hanem jelmolekulákat. Ezen funkciója mellett képes különféle érzelmi reakciók megkülönböztetésére (pl.: félelem, agresszió, nemi vágy). Emberek esetében a magzati és csecsemőkorban bizonyítottan aktív szerv és bár létezéséről már 200 éve tudunk, annak funkciójáról vagy pontos működéséről csak nagyon kevés ismeretünk van. Tudósok lehetségesnek tarják, hogy az állatvilágban sok fajhoz hasonlóan az emberi viselkedésére is hatással van, mint a kommunikáció legelső formája.

Duplafüst, olaj, vászon, 82×123 cm, 2013
Mata, olaj, vászon, 92×67 cm, 2013
Páros, olaj, vászon, 146×184 cm, 2013

Csató József új kollekciójának legtöbb darabján párokat, párosokat láthatunk. Nehezen eldönthető, hogy vajon szerelmes párokat, rokonokat, vagy infantilis módon barátkozó gyermekeket látunk-e a képeken. A magányos figurák elhagyott szeretőkre, a párosok sosem nyugvó évelődő ellenfelekre emlékeztetnek. Egyes esetekben valamiféle füstöt, párát eresztenek ki, lélegeznek be. Bár a biológusoknak nem egyértelmű mi a vomeronazális szerv szerepe az embereknél, ezeknél a figuráknál biztosra vehetően nagyban segíti a kommunikációt.
Csató korábbi képeihez képest más színkombinációkkal, erőteljes koncentrált formai eszköztárral dolgozik.

Ajándék – olaj, vászon 75×115 cm, 2013
Egyedül – olaj, vászon 100×70 cm, 2013

A kiállítás megtekinthető 2013. szeptember 4. és október 1. között a Virág Judit Galériában (1055 Budapest, Falk Miksa u. 30.)

Megnyitó: 2013.szeptember 4. 18:00h
A kiállítást megnyitja: Dr. C. Molnár Emma -high aktív-analitikus,pszcihoterapeuta

 www.csatojozsef.hu
www.viragjuditgaleria.hu