Plié by Atelier

A londoni design héten debütál a Plié by Atelier műhely első bútorkollekciója. A Plié Kollekció minden darabja saját fejlesztésű, innovatív bútorgyártási technológiával, egyedi szabásvonallal készül, és a tárgyalkotás élményét adja át a felhasználó kezébe.

A TENT London Shapes of Hungary standján debütál 2013. szeptember 19-én a Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész vezette Plié by Atelier kísérleti műhely és az új bútorgyártási technológiával készült, négy darabból álló Plié bútorkollekció. A 2012-ben alapított műhelyben közel két éve zajló fejlesztés eredményeként született meg a hagyományos csomópontoktól mentes bútor ötlete, és számtalan anyagkísérlet végeredményeként az új gyártási technológia. Az első kollekció nem véletlen viseli a Plié nevet: a bútorcsalád maximálisan kihasználja a középső rétegében rugalmas, egyedi fejlesztésű szendvicspanel adta lehetőségeket. A Plié kollekció ötvözi a bútorgyártás és a klasszikus szabászati eljárások lehetőségeit.

A bútorok egyedi tervezésű szabásminta alapján készülnek s úgy működnek, mint egy jól szabott öltöny: a kiválasztott alapdarabot a tervező méretre igazítja, majd otthon a felhasználó könnyedén, egy mozdulattal térbeli formává alakíthatja.

A Desigh Hét Budapest 2013 keretén belül Szabó Edit keramikus iparművésszel közösen mutatják be a bútor, tárgy és tér kapcsolatát a Furcsa hurok című kísérleti installációban az Art IX XI Galériában. Az október 1-én, 19.00 órakor nyíló kiállítás koncepcionálisan mutatja meg az összefüggéseket a két tervező látszólag különböző ülőbútorai között.

A Plié by Atelier egy kísérleti műhely, melyet 2012-ben hozott létre az atelierarchitects kreatív építész stúdió és annak két alapítója, Kiss-Gál Gergely és Kiss-Gál Zsuzsanna. A műhely szellemiségét vezetőjének egyedi és innovatív látásmódja határozza meg: Kiss-Gál Gergely célja a kísérletezés, az új technológiai megoldások keresése és feltalálása, vagy akár más szakmák már létező technológiáinak az építészetbe és bútortervezésbe való váratlan és kreatív integrálása. A kísérleti műhely ma már egy létező tér, falakkal, padlóval és mennyezettel, ahol a tervező által kifejlesztett technológiának megfelelő géppark, saját tervezésű szerszámok és egyedi, saját kivitelezésű sablonok segítségével készülnek a tárgyak és a bútorok.

A műhely vezetője és tervezője, Kiss-Gál Gergely építész tervezőművész, az atelierarchitects stúdió és a Plié by Atelier alapítója. 2005-ben, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) egyik legkreatívabb végzős építészhallgatója, elnyerte az Árkay-díjat. Ezt követően 2009-ben megnyerte a japán Containter Design Competition by Dezeen and Design Association pályázatát és kiállítóként részt vett a Tokiói design héten, majd 2011-ben megkapta a Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíjat. Az ösztöndíj keretén belül kezdte meg a Plié kollekció technológiai alapját nyújtó kísérletezést. Kiss-Gál Gergely kézműves tudása ötvözi a felfedezés örömét a bútorkészítéssel és fazont ad a fának.

A fejlesztés alapötlete 2011-ben született meg, előképe a sík, kétdimenziós papírlapból pár karcolás után határozott élekkel meghajtogatható háromdimenziós formatanulmányok végtelen variációja. A Kiss-Gál Gergely által elnyert Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj adott lehetőséget a további kísérletezésre. A cél a minél tisztább, érthetőbb formavilág és az élményszerű használhatóság létrehozása, minél kevesebb hajtással és rögzítési ponttal.

A Kiss-Gál Gergely vezette Plié by Atelier kísérleti műhely több prototípus és számtalan anyagkísérlet során egy olyan réteges szerkezetű, egyszerre merev és rugalmas lemeztípust fejlesztett ki, melynek középső, felxibilis rétege lehetővé teszi a bútor szinte kézműves szabászati eljárásokkal történő kialakítását. A bútor végső megalkotása pedig a felhasználó kezébe kerül. Jelenleg a rugalmas réteg válaszható, lehet filc vagy gumi, valamint a merev rétegelt lemez erezetek és a végső felületkezelés szintén egyedi választás alapján dőlhet el.

A réteges lemezt saját fejlesztésű marószerszámok segítségével, egyedi tervezésű sablonok mentén maga a tervező dolgozza meg, a felhasználó pedig egy könnyed mozdulattal a szabásminta mentén haladva bútorrá alakítja.

Az emberi formák ergonomikus karaktere állandó értéket képvisel, s a tárgyak magukban hordozzák ezt a kidolgozottságot. A Plié kollekció a variálhatóságot, a többrétegű funkcionalitást, a friss és testre szabott formát, a játékosságot és az interaktivitást adja. A kollekció négy darabból áll: a Grand Plié asztalból, a Demi Plié dohányzóasztalból, a Petit Plié ágyasztalból, valamint a Pouf Plié hokedliből, a kollekció egyes darabjai egyedi méret szerint is rendelhetőek. Természetesen, a méretre szabott szabásminta adja a darabok végleges formáját, és mint minden jól szabott öltöny, egyedi és személyes.

www.plie.hu
 https://www.facebook.com/pliebyatelier