Az idei Design Hét Budapest díszvendége: Olaszország

Ma már történelem, hogy a 20. század derekán tehetséges formatervezők és ambiciózus gyártók együttműködésének eredményeként hogyan vált egy életstílus jelképévé az olasz design, és az is közismert, hogy az olasz formatervezés a mai napig olyan példamutató iparág, melyben harmonikusan simul össze művészet, kézművesség és sorozatgyártás, humor és funkció, stílus és kreatív szaktudás.

Az Olasz-Magyar Kulturális Évad részeként, az Olasz Nagykövetséggel és az ICE – Olasz Külkereskedelmi Intézettel való együttműködés eredményeként megvalósuló díszvendégség programjai során számos világhírű olasz márka bemutatásán keresztül ismerkedhet meg a nagyközönség a kortárs itáliai design legnagyobb alakjaival, eredményeivel. A kiállítások, bemutatók, előadások széles körét felvonultató programsor fénypontja a világ egyik legfontosabb design múzeuma, a Triennale di Milano Maestri címmel az Iparművészeti Múzeumban szeptember 27. és november 24. között megtekinthető, 21 legendás olasz designer munkásságát bemutató tárlata. Ugyancsak a díszvendégséghez kapcsolódva látogat el hazánkba és tart előadást október 4-én a MOME Auditóriumában a kortárs olasz design egyik meghatározó alakja, Michele De Lucchi építész, formatervező, akinek munkássága napjainkban is iránymutatónak számít.

A Design Hét Budapest saját szervezésében valósul meg a Design Terminál emeleti kiállítótermében, szeptember 28. és november 4. között megtekinthető, olasz design lámpákat felvonultató ChiaroScuro kiállítás, ahol a népszerű design klasszikusok mellett kevésbé ismert lámpatestek illusztrálják, milyen sokféle is lehet a fény forrása, hányféle átmenet létezhet világosság (chiaro) és sötétség (scuro) között.

Az Olasz Kultúrintézet két grafikával kapcsolatos kiállításnak is otthont ad: a Magyar Plakát Társaság 27 alkotó legfrissebb munkáiból állítja össze a Pizza all’ungherese című tárlatát, míg a MATT (Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társasága) Nő-vér-vonal című kiállítása hölgyekről szól, akik a design szakma állandó-pillanatnyiságával ünneplik Bruno Munari életművét.

Természetesen, a díszvendégség programjaiban részt vesz a hazánkban jelenlévő olasz márkák színe-java is. Az illy Art Collection 2013-as, a kínai Liu Wei által tervezett kollekciója a Mobili Maniában mutatkozik be, de az egykori asztalosműhelyből luxusbútor-gyártóvá vált, 120 éve üzemelő Giorgetti legújabb termékei is a Design Héten debütálnak a Code-Decode Bemutatótermében. A Bank Center kiállítás és előadások keretében, a legnagyobb, utazáshoz kapcsolódó olasz brandek – például a Ferrari és a Ducati – design darabjain keresztül mutatja be a valódi „dolce vita” életérzést, melyhez a Hegyvidék Bevásárlóközpont Maserati Napjainak az olasz luxusmárka autócsodáit és az ErmenegildoZegnaluxus divatmárkával együttműködésben megvalósult egyéb design termékeit felvonultató programjai során is közelebb kerülhetnek az érdeklődők.

A belsőépítészetben, a lakberendezésben alapvető fontossággal bír az olasz design, nem véletlen, hogy egy sor budapesti üzlet és stúdió ezen területhez kapcsolódó programmal csatlakozik az olasz díszvendégséghez. A Desidea Max Cityben található üzletében mutatkozik be a mintegy hatvan országban jól ismert Bticino márka, míg a Fonte Bútor a Gervasoni hagyományos és új kollekciójának darabjaiból szemezget, a válogatott gyöngyszemeket Mészáros Dóra divattervező LineaPelle di Milano 1. helyezést nyert egyedi ruháira fűzték fel. A 20. századi olasz design egyik kiemelkedően tehetséges figurájának, Piero Fornasettinek az egyedi világát megjelenítő tapéták a Hephaistos és a Code-Decode szervezésében hazánkban első ízben tekinthetők meg kiállítás formájában. A főváros legújabb designbútor-üzletében, az Interni Budapestben az olasz design legjavával: bútorokkal, kiegészítőkkel, konyhai eszközökkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A VA Designban a toszkán designról tudhatunk meg többet, de bemutatkozik az Alessi múzeum és a VAM Design Múzeum is, a Solinfo Bemutatóterem pedig Design, Made in Italy című egész napos programja során termékbemutatókkal, kóstolókkal, igazi dolce vita hangulattal várja a látogatókat.


Természetesen a mindenki által rajongva kedvelt olasz gasztronómia is képviselteti magát a Design Héten: a Smeg Bemutatóterem Design all’italiana rendezvényén a Konyhagyár Tognana prémium konyhai eszközeinek segítségével főz majd remek olasz falatokat egy vendégséf. A népszerű Fausto’s, Krizia és Trattoria Pomo d’Oro éttermek is csatlakoznak a fesztiválhoz: különleges Olasz Design Menüvel várják vendégeiket, akiket a Solinfo jóvoltából a finom design falatokon kívül a Bugatti Gym konyhai eszközkollekciójának egy tagjával is megajándékoznak.

 facebook.com/budapestdesignweek

 

www.designhet.hu