METSZÉSPONTOK X CROSSOVERS

Hol vannak a kortárs design határai? Mi történik, ha a tervezők átlépik ezeket? Miért jó, ha más területek hasznosítják a design sajátos gondolkodásmódját? Hogyan válnak környezetünk tárgyai koruk kérdéseinek, eredményeinek hordozóivá vagy éppen formálóivá? Az idei Design Hét Budapest pénteken, szeptember 27-én a budapesti Design Terminálban nyíló tárlata ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Jólan Van Der Wiel – Gravity Candle Holder

A Metszéspontok X Crossovers kiállításon megtekinthető, számos országból válogatott, több mint ötven munka mögötti tervezői csúcsteljesítmények alapja a designerek saját működési területét kiterjesztő kíváncsiság. Egyedi tárgyak, kísérleti projektek és díjnyertes munkák mutatnak rá a tudományos kutatások, a biotechnológia, a digitális hátterű gyártási folyamatok, illetve a megújuló hagyományok, a kézművesség és a történetmesélés kölcsönhatásaira az emberi környezet alakításában.

Mashallah Design Studio – NO378

Ezek a műfajokon átívelő együttműködések nem csupán a tervezői szerepek, de a tárgyi világgal kialakított viszonyunk változását is leképezik, reflektálva a hálózati kultúra elmúlt évtizedekben tapasztalt fellendülésére és válságaira is. A nyitókiállítás célja – a craft eredeti jelentésének megfelelően – a dolgok működésének megismerése, az emberi környezetet formáló határátlépések láthatóvá tétele.

Kieren Jones – The Sea Chair

A kiállítás installációját tervező Minusplus 2002-ben alapított, budapesti székhelyű, építészeti tervezéssel és kutatással foglalkozó iroda; sikeres nemzetközi tervpályázati szerepléseik mellett budapesti belsőépítészeti
munkáikról is ismertek. A kiállítás arculata a Hidden Characters grafikai studió munkája, a 2010 óta együtt dolgozó tervező duó hazai és nemzetközi brandek vizuális kialakításával foglalkozik. A Metszéspontok X Crossovers kiállítás kurátora Szemerey Samu, társkurátora Tornyánszki Éva. Kiemelt együttműködő partnerek: Izrael Állam Nagykövetsége, Budapest, Izraeli Kulturális Intézet, Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége.

Imre Eszter – New Table-Wear Collection, Capture Fragility, Again (2012) – Fotó: Balla Vivienne
Tomek Rygalik – Raw, Moroso
Lőrincz Réka – Putty gyűrű

Metszéspontok X Crossovers – Szeptember 27. 18.00 – Design Terminál

www.designhet.hu