Kiskakas Animációs Filmnapok

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszéke hatodik alkalommal szervez KISKAKAS Animációs Filmnapokat, amelynek legfontosabb célja, hogy az animációs filmművészet legfrissebb, feltörekvő, újító alkotásaiból nyújtson ízelítőt. Ezen túl, követve a korábbi fesztiválok hagyományait, idén is fontos szerep jut az előadásoknak és a kerekasztal beszélgetéseknek.

2013-ban a MOME ANIM legfrissebb diploma- és vizsgafilmjeinek premiervetítései mellett kiemelt vendég Finnország, ahonnan az utóbbi években, évtizedekben rengeteg izgalmas, friss munka indult hódító útjára, például a méltán közkedvelt Angry Birds játék, mely a legkülönbözőbb formákban vált sokak kedvencévé világszerte. Ezen alkotások alapja az a különleges, sötéten magába mélyedő, akár önmarcangoló, analizáló művészi stílus, mely hagyományosan a finn animáció sajátja.

A KISKAKAS vetítésein ennek a feljövőben lévő animációs iparnak a legfrissebb terméseit láthatjuk: válogatás tekinthető meg a Turku-i Művészeti Akadémia animáció tanszékének diplomafilmjeiből, illetve független finn stúdiók és művészek legsikeresebb munkáiból (kurátor: Antrea Harlin, a helsinki-i székhelyű Anima Boutique producere). A vetítéseket finn meghívottak előadása, és beszélgetések egészítik ki, illetve a kortárs finn animáció egyik legnevesebb alkotója, Katariina Lillqvist személyesen is részt vesz a fesztiválon, elkísérve a filmjeiből készített összeállítást.

Katariina Lillqvist-Tyttö ja sotamies 2
Katariina Lillqvist-Kamarihaikara

 A MOME Anim életében jelentős szerepet játszik a külföldi társintézményekkel való együttműködés, melynek egyik fontos fóruma az Animation Sans Frontières (ASF) oktatási projekt – a résztvevő iskolák legújabb munkáinak vetítése idén sem maradhat ki a programból, ugyanakkor idén egy amerikai intézmény, a California Institute of the Arts (CalArts) legizgalmasabb hallgatói munkái is bemutatkoznak.

Bucsi Réka-Symphony no.42 (MA diplomafilm 2013)
Bognár Éva Katinka-Nyúl tavaszi éneke Macskássy Gyula 2012 pályázat-Kortárs gyerekversek
Bukta Zsolt-Örökség (MA diplomafilm 2013)

Az elsősorban a szakmának, de az animáció világa iránt mélyebben érdeklődő nagyközönségnek is szóló (ingyenes) prezentációk, kerekasztal beszélgetések során a meghívott nemzetközi szakemberek előadásai mellett folytatódik a Daazo tavaly kezdett beszélgetése az alternatív filmforgalmazási módszerekről, illetve újraélesztjük a magyar animációtörténetet a „Magyar animációtörténet újratöltve” c. kerekasztal erejéig, ahol archív forgatókönyvterveket elemeznek majd kortárs animációs alkotók.

 

KISKAKAS Animációs Filmnapok, Október 16-19., Toldi mozi

 

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

www.kiskakas.hu