INQ Concept – Bedclothes

Csík Orsival legutóbb a Gombold Újra pályázat alkalmával találkoztunk, amikor is nagy örömünkre elhozta a newcomer kategória legjobb öltözék kollekciójának járó díját. A június óta eltelt eseményekről, az új, Bedclothes kollekció megszületésének körülményeiről, az elmúlt hónapok tapasztalatairól és sikereiről beszélgettem Orsival.

A Gombold Újra pályázat kapcsán született meg az együttműködés Csík Orsi divattervező és a wonderLAB újonnan induló saját márkája, az INQ concept között. A Gombold Újra díjazásában a newcomer öltözék kategória díja az idei évben egy arculat terve, egy profi fotózás, egy gyakornoki lehetőség és a STYL brnoi szakvásáron való részvétel volt. Természetesen ez így mind nagyszerű is és fontos támogatás egy kezdő  – newcomer – tervező számára, felmerül ugyanakkor a kérdés, hogy kezdőtőke hiányában, induló kollekció nélkül milyen lehetőségekkel indul egy pályakezdő alkotó egy szép logóval, és néhány profi fotóval egy nemzetközi szakmai vásárra? Orsi esetében is felmerült ez a kérdés, melyre Marillai Évától, a wonderLAB egyik tulajdonosától érkezett válasz befektetés formájában. Így született meg a Bedclothes eredeti öt darabos minikollekciójából a végül 19 darabot számláló őszi-téli kollekció INQ concept márkanév alatt, amely néhány hete debütált a prágai Design Héten, illetve a budapesti Design Hét Crossovers – Metszéspontok kiállításának keretében már a hazai közönség is láthatott belőle ízelítőt.

A darabok tervezésekor fontos szempont volt a hordhatóság, és hogy a kollekció ésszerű arányban tartalmazzon hétköznapokon viselhető és alkalmi öltözékeket. Az eredetileg tíz darabosra tervezett kollekció végül 19 darabbal lett teljes, táskával, övvel és sapkával kiegészülve, ebből 13 darab kerül sorozatgyártásba, melyek az eladhatóság, a visszajelzések és a használhatóság szempontjai alapján lettek kiválogatva.

A Bedclothes inspirációja a Kelet-európai vonalból ered, a hagyományosan jellemző tradicionális elemek, megkülönböztető és értékteremtő jellegként jelennek meg a kollekció gondolati hátterében. Orsi számára nagyon fontos definiálni egyfajta sajátos, hagyományos stílust, megtalálni egy olyan tradíciót, melynek a mai napig érezhető a jelene. A magasra vetett ágy hagyománya, a steppelés, a mintázat és a rétegzés kézenfekvő módon volt átültethető öltözék formájába, a hagyomány maga pedig nem túlzottan magától értetődő, evidens vagy elcsépelt, így elég izgalmas ahhoz, hogy érdemes legyen számára emléket állítani.

A Bedclothes kollekció darabjai megtalálhatóak a wonderLAB üzletében, Orsi pedig már gőzerővel dolgozik a tavaszi-nyári kollekción, melynek inspirációs forrásaként a ’60-as, ’70-es évek jellemző Kelet-európai viseletei szolgáltak. A kollekció darabjai tavasszal mutatkoznak be Brno-ban.

facebook.com/inQconcept