Two Heads – Bartha Máté fotósorozata a Miskolci Autista Alapítvány számára

A Miskolci Autista Alapítvány híreiről nem most írunk először – az alapítvány munkatársainak lenyűgöző munkáit korábbi cikkünkből, illetve az októberi Stilblog Design Weekend előadásairól is ismerhetitek már.

Az alapítvány szakemberei elhivatottan dolgoznak annak érdekében, hogy az autizmussal élő fiatalok számára az alkotás és a művészet segítségével élményeket, hasznos elfoglaltságot nyújtsanak, ezzel javítsák a gondozottak életminőségét és hozzájáruljanak az alapítvány fenntartásához is. A korábban bemutatott foglalkoztatási program keretében az alapítvány gondozottjai formatervező művészekkel együtt dolgozva hoznak létre olyan tárgyakat, melyek esztétikusak, funkcionálisak és megállják a helyüket a piacon is, amit mi sem bizonyít inkább, mint a termékek folyamatos részvétele design vásárokon.

01vaka20705vaka227b 04vaka306

A foglalkoztatási projekt mellett Szalkai Dániel, az alapítvány munkatársa most különleges művészeti projektet álmodott meg – meghívta Bartha Máté fotográfust, látogasson el Miskolcra, töltsön el néhány napot az alapítvány gondozottjaival, ismerje meg világukat, személyiségüket és készítsen egy fotósorozatot. Máté munkáiból született meg a Two Heads projekt első kézzel fogható produktuma, egy leporelló, melyen keresztül bepillantást nyerhetünk az autista fiatalok hétköznapjaiba, és a fotóművész gondolataiba is. Megható, elgondolkoztató és csodálatosan szép produktum született Bartha Máté munkájából.

DSC_0300 DSC_0313 DSC_0328 DSC_0342

Máté egy hétre beköltözött a Miskolci Autistákhoz, és lehetősége volt nem csak megismerkedni, de összebarátkozni a fiatalokkal. Ebből az élményből, a ház belső világából és a fiatalok látásmódjából inspirálva készített el egy olyan anyagot, ami ötvözi a spontán pillanatokat dokumentáló, illetve az ezen benyomások alapján megrendezett képeket. Utóbbiaknál az alapítványnál Tarr Hajnalka vezetésével megvalósuló művészetterápián a fiatalok által készített képek vizualitása érvényesül, a környezetet ezekhez a munkákhoz igazodva enyhén módosul.

07vaka243 08vaka342 09vaka344

A munka személyes tanulsága az inspiráló körülményeken és létrejöttén túl az, hogy nagyon sokat tanulhatunk az autistáktól érzékenység, tolerancia és őszinteség terén. A projektben résztvevő művészként számomra különösen fontos ez az üzenet, ami véleményem szerint tulajdonképpen életre hívja és legitmálja az ilyen sorozatokat. – mondja Máté a sorozatról.

Bartha Máté fotósorozata bebizonyította, hogy a kreatív közeg rendkívül jó hatással van az alapítvány gondozottjaira, ezért az alapítvány munkatársai a jövőben rendszeresen meghívnak majd designereket, művészeket. Workshopokat és közös munkát terveznek, melyből a résztvevők legalább olyan feledhetetlen és semmihez nem mérhető élménnyekkel gazdagszanak, mint a munkában résztvevő autista fiatalok. A beszámolók, és hogy egyáltalán beszélünk a jelenségről pedig a legjobb út afelé, hogy az autizmust, mint társadalmi jelenséget megértsük, megtanuljuk befogadni. Minden elismerésem Szalkai Danié, a projekt ötletgazdájáé, Bartha Máté fotográfusé és az alapítvány munkatársaié. Fantasztikus, ami Miskolcon történik!