Bartha Máté: Common Nature

Január 30-án, csütörtökön mutatja be az FKSE Bartha Máté fotográfus Common Nature című könyvét. A könyvbemutató alkalmával Máté Zuzana Lapitková független kurátorral beszélget.

4

Bartha Máté első, Common Nature (Közös Természet) című könyve a városi környezethez adaptálódott embert vizsgálja, ahol Budapest az összes város reprezentációjaként, a metropolita társadalom tükreként jelenik meg. A sorozat ilyen értelemben a városi környezet által torzuló értékek kritikájaként is olvasható. A kritika tárgya viszont végső soron az emberi érzékelés, amely helyzetéhez igazodva képes befogadni és elfogadni olyan jelenségeket, melyek egyéni és közösségi igényeinknek ellentmondanak.

2

A témához való fotográfiai közelítés nem tiszta dokumentarizmus, mert a szerző adott esetben megrendezi az üzenetét kommunikáló látványokat. A talált és megrendezett látványok összessége végül egy közös képi világot alkot, melyben a megrendezettség ténye nem lényeges. Ez az ambivalencia az egyes képek értelmezésében fellépő ambivalenciát hivatott erősíteni. Az anyag egészében előforduló visszatérő motívumok hasonlóképp e belső építmény pillérei, és nem elsősorban létező szimbólumokra való utalások.

3

A képek karaktere könyv formában egy lineárisan épülő absztrakt történetet alakít ki, ahol a narratíva a látványok egymásutániságából, saját logikát követve fejlődik, és tagolódik szekciókra. Ezen felül a visszatérő motívumok, és ezek egymással kialakított hálója a narratíva vonalát körré görbíti, mely az olvasás “végtelen”, ciklikus lehetőségére utal.

Common Nature Könyvbemutató – 2014. január 30., csütörtök, 19:00
FKSE Stúdió Galéria
1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.

Bartha Máté: Common Nature
Koncepció: Zuzana Lapitková, Bartha Máté
Szöveg: Zuzana Lapitková
15 x 21 cm, 84 oldal, 43 kép, cérnafűzött, keménytáblás, védőborítóval.
ISBN: 978-963-08-8425-9