Magyar Design – Nagy Krisztina és a Csipkemesék

Nagy Krisztina textiltervező a zsinórozás, a csipke és a népmesék világának ötvözésével hozta létre különleges textilkollekcióját, melyet az OTTHONDesign kiállításon meg is csodálhatunk!

– Mutatkozz be röviden, kik vagytok, mikor alapítottátok a márkát?

– Nagy Krisztina vagyok, 2012-ben diplomáztam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textiltervező –  nyomott anyag tervező szakán. A kiállításon látható kollekció kiindulópontját diplomamunkám képezi, mely a „Csipkemesék” fantázianevet kapta.

– Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

– Mintaközpontú, mindig kézi rajzból indul ki, lendületes, játékos.

LAP8

– Milyen szempontok lebegnek előtted tervezésekor?

– Általában arra törekszem, hogy szerethető tárgyak, tervek szülessenek, melyek nem csupán esztétikusak, hanem bizonyos érzelmi kötődést is kiváltanak felhasználójukból.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– A „Csipkemesék” nevű lakástextil kollekció 3 darabját. Célom egy olyan mintakollekció megalkotása volt, amely sajátos szemléletben és rajzi megoldással mutatja be a magyar kultúra bizonyos szegmenseit. Inspirációim a zsinórozás, a halasi csipke, valamint a Magyar Népmesék, melyekből olyan elemeket emeltem ki, melyek mindenki számára közérthetők és szerethetők.

6

Egy olyan csipkekollekció megalkotása volt a szándékom, amely nem a hagyományos, rendkívül időigényes eljárással készül, hanem „modern” szellemben, egy tömeggyártásra is alkalmas technikával. Semmiképp nem szerettem volna egy, már meglévő ábrázolásmódot egy az egyben felhasználni, hanem olyan rajzi megoldásokra törekedtem, ami egyedivé teszi ezt a kollekciót.

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Gyártói kapcsolatokat, olyan cégek érdeklődését, akik fantáziát látnak a kollekció továbbfejlesztésében és gyártásában, emellett egyedi megrendeléseket is örömmel fogadok.

– Mit tartasz a legnagyobb sikereteknek?

– A Formatervezési tanács jóvoltából a kollekció beutazta Európát, valamint a Helsinkiben megrendezett „Everyday Discoveries” Nemzetközi Design kiállításon is képviselhette Magyarországot.

5

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– Szeretném, ha a szakmám, mellyel egyelőre sajnos csak hobbi szinten tudok foglalkozni, egyszer a fő megélhetési formámmá válna.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Régi kézműves technikák felfrissítésén, újra felhasználásán a mai kor szellemében.