Magyar Design – Söptei Eszter

Söptei Eszter textiltervező különleges 3D hangszigetelő textilei nemzetközi kiállításokon is sikert arattak már, április elején pedig az OTTHONDesign kiállításon ismerkedhet meg velük a hazai közönség! Eszterrel a kiállításon bemutatott munkáról beszélgettünk.

– Hol tanultál és mikor alapítottad saját márkád?

– A MOME Divat- és textiltervezés MA szakán végeztem 2012-ben, ekkor hoztam létre saját márkámat, az SE design-t. A divattervezéstől a lakástextilig mindenben kipróbáltam magam. Ma már az akusztikát javító felületekkel és lakástextilekkel foglalkozom. A legkedveltebb technikám a szövés.

4 5

– Milyen szempontok lebegnek előtted tervezésekor?

– A hétköznapokban is használható, a mindennapokat komfortossá tevő textilek készítése a célom, melyek a lakás hangsúlyos darabjaivá válnak. Ezt jól példázza a a most készülő párnakollekció, mely rendhagyó formájával emelkedik ki a hagyományos párnák közül.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Az OTTHONDesign kiállításon  az akusztikát javító burkolatok kerülnek bemutatásra. A háromdimenziós struktúrák egy része diplomamunkaként készült, azóta készültek újabb darabok és további fejlesztések is várhatók. A felület a sík szövetből hajtogatott, térbeli geometrikus formák összekapcsolásával jön létre. Elhagyja a textil konvencionális sík használatát, mint akusztikát javító panel. Az összekapcsolások közti rések a hang panel mögé vezetésére szolgálnak. A hang visszaverődik a panel hátoldalára, így további utat kénytelen bejárni, ezáltal az energiája tovább csökken.

1

6

Egy másik darabon a strukturált felületet tovább hangsúlyozza a fa rátét, amely akusztikai értelemben diffúz hatású, így egy másfajta mechanizmus révén szabályozza a helyiség akusztikáját. Külön figyelmet fordítottam az alapanyag kiválasztására. Olyan anyagokat kerestem, amelyek akusztikai porozitása a legmegfelelőbb, így esett a választásom a lenre és a poliuretán habszivacsra.

7

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Sok dolgot tudnék kiemelni, például amikor a mesterképzés első éveseként a féléves tervezési munkámmal bemutatkozhattam frankfurti Heimtextil vásár Rooms for Free szekciójában. A Gombold Újra! pályázaton pedig elnyertem a Black Box különdíját. De említhetném a Goethe intézetbe készített munkáimat is. Büszke vagyok arra is, hogy divat- és bútortervezők is látnak fantáziát a textiljeimben.

2

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– A fentebb említett párnakollekción, illetve a közelmúltban kezdtünk  együttműködésbe Rácz Anikó bútortervezővel, a Hannabi márka alapítójával.