Március 30-án nyit a megújult Design Terminál

Bemutatkozik a Design Terminál központja, ami az Erzsébet térrel együtt megújult, valamint új funkciókkal bővült. A nyitás alkalmából 2014. március 30-án a szervezők egész napos programsorozattal várják a látogatókat, melyek jól reprezentálják a kreatívipar ösztönzésére létrehozott Design Terminál küldetését.

Az immár tíz éve nonprofit szervezetként működő Design Terminál 2014. január 1-től önálló költségvetési szervvé, kiemelt kormányzati háttérintézménnyé alakult, feladata a kreatívipari ágazatok – az innovatív technológiák, a formatervezés, a divatipar és az urbanisztika – ösztönzése. A Design Terminál célja, hogy támogassa a kezdő vállalkozások és a kockázati tőke egymásra találását, emellett közép-európai léptékű szakkiállítások, vásárok, bemutatók és konferenciák életre hívásával hozzájáruljon Magyarország, mint a régió kreatívipari központjának pozícionálásához is.

A szervezet átalakulása után a Design Terminál épülete is megújul: rendezvény helyszínként megnyílik a második emeleti terasz, valamint kibővül a konferenciaterem is. A földszinten aTerminál Étterem és Gastroshop kap helyet. Továbbá egy külső kiállítások és workshop-ok rendezésére alkalmas korszerű mobillétesítménnyel is bővül a Design Terminál, az épülettel szemben található parkrészen. A Pavilon a természetbe simuló modern mini ház, ami a térről közvetlenül vonzza be a látogatókat. A Design Terminál központja idén közel 300 szakmai rendezvénynek ad otthont.

1

A Design Terminál március 30-án ízelítőt ad tevékenységeiből: egész napos pop-up Design vásárralStreetfashion bemutatóvalKreatív Budapest konferenciával, a magyar kreatívipari hősökről szóló Csúcstámadók című könyv bemutatójával és a Mini Terminál gyermekprogramjával várja az érdeklődőket.

A beruházás az Erzsébet-program keretében valósult meg, melynek eredményeként a főváros egyik központi terén egy olyan multifunkcionális létesítmény jött létre, ami a fiatalok és a nagycsaládosok kedvelt közösségi helyévé is válik. A Design Terminál mellett az Akvárium Klub valamint a Fröccsterasz is folytatja tevékenységét a téren.

PROGRAMOK – 2014. MÁRCIUS 30. (VASÁRNAP)

10.00 –12.00      Mini Terminál 6-12 éveseknek – társasjáték alkotás gyerekekkel

A Mini Terminál évadnyitó programja során a gyerekek egy teljesen egyedi, óriás társasjáték megépítésén dolgoznak közösen. Az alkotófolyamat során nem csupán a csapatmunkát gyakorolják a résztvevők, a játék részeként saját karakterüket is kitalálhatják. Alapanyagként építőkockákat használnak a gyerekek, amit különböző anyagokkal kombinálhatnak majd. A program végül egy közös társasozással zárul.

10.00 –22.00      Design vásár

45 magyar tervező egyedi munkáival – divat, ékszer, használati tárgyak, könyv, játék  – találkozhatnak az érdeklődők egy különleges design vásáron.

A válogathatnak többek között az Artista, dori tomcsányi, Görömbei Luca, a Blacklist, Réka Vágó, az Urban Legend, a Scolar Kiadó, a ZAKO, Franta Ági, Phaidra, T’arts és a Medence Csoport termékei között.

14.00 –16.00      Kreatív Budapest konferencia

2

Szakmai párbeszéd az Európai Unió „Creative Europe” keretprogramja által teremtett hazai lehetőségekről, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének partnerségében.

Résztvevők:

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Miszlivetz Ferenc, szociológus történész, az MTA doktora

Dr. Szűcs Tamás, Európai Bizottság magyarországi képviseletvezetője

Pistyur Veronika, a Bridge Budapest vezetője

Klementz Anna, LOFFICE ügyvezető igazgatója

Bognár Attila, az A38 vezetője

Tóth Spenót Zoltán, a Hajtás Pajtás tulajdonosa

Bakos Maxim, a Design Terminál projektvezetője

Moderátor: Szigeti Péter, a Kreatív tartalomfejlesztési vezetője

16.30 –17.00 Streetfashion bemutató

3

Magyar designer és urbánus divatmárkák találkozása. A Gombold újra! pályázat korábbi döntőseinek leglátványosabb darabjai és a BP Clothing kollekciói vonulnak fel az Erzsébet téren. A show-t DJ, freestyle és breaktáncosok teszik még izgalmasabbá a BP Clothing közreműködésével.

17.00 –18.00 Startup hősök

4

Csúcstámadók – Magyar kreativitás a XXI. században c. könyv bemutatója, mely a hazai kreatíviparról, annak szereplőiről, megvalósult projektjeiről vall, valamint bemutatja a Design Terminál eddigi sikereit.

IDŐPONT:                   2014. március 30. 10.00- 22.00

HELYSZÍN:                   Design Terminál, 1051 Budapest, Erzsébet tér 13.

BELÉPÉS:                             INGYENES