Magyar Design – Várdai Péter

Várdai Péter ülőbútora a 2013-as londoni Design Weeken mutatkozott be, a hazai közönség pedig a jövő héten láthatja élőben a fotelt az OTTHONDesign kiállítás Magyar Design tárlatán.

– Mióta működik a Várdai Design stúdió ?

A márka alapját adó cég 1993-ban kezdte működését, kutatás és műszaki fejlesztési tevékenységi körrel. 2008-ban bővült a tevékenységi kör formatervezői tevékenységgel, és a Várdai Design Stúdió márka innentől számítható. A Várdai Design Stúdió egy családi vállalkozás, ami a kapcsolatai révén az ötlettől a formatervezésen át a kivitelezésig követi egy termék útját.

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter és milyen szempontokat követtek tervezéskor?

TENT London (2)

– A tervezés kiindulásánál elsőként az egyedi ötleteket keressük, és csak ezután következnek a formai, ergonómiai, gyártási szempontok. Így garantálni tudjuk, hogy más szempontok nem írják felül az innovációra való törekvést. Fontos, hogy tárgyaink a lehető legmagasabb színvonalúak legyenek és hordozzák a Várdai Designhoz kapcsolódó stílusjegyeket. A forma szolgálja a funkciót, és ránézésre is kívánatos legyen. Ergonómiailag fontos, hogy minden testfelépítésű ember kényelmesen tudja használni.

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OTTHONDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– A kiállításon két ülőbútort állítunk ki. Mindkét bútor célja, hogy több eltérő funkciót elégítsen ki, mindezt különböző megoldással és anyagokból.

4 TENT London (1)

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Azt várjuk a kiállítástól, hogy minél többen megismerjék a Várdai Design Stúdiót és munkásságát. Szeretnénk minél több kapcsolatot kiépíteni.

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Nagy sikernek tartjuk, hogy több általunk tervezett tárgy iránt nagy nemzetközi érdeklődés mutatkozott. Részt vettünk Amerikába készülő filmsorozatok kellékeinek és berendezésének tervezésében (The Borgias II.-III. évad, Dracula), valamint itthon készülő járművek formájának megalkotásában (Megameter III., IV., és a hamarosan megjelenő SZEVOV). 2013-ban első saját bútorunkat kiállítottuk a londoni Design Week-en. Terveinket számos külföldi nyomtatott és online magazinban publikálták.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

–  Szeretjük a kihívásokat. Minden feladatban az újszerű megoldásokat és formákat keressük. Szeretnénk minél több feladatban kipróbálni magunkat és az új tapasztalatoknak köszönhetően fejlődni.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– További saját márkás termékekkel szeretnénk piacra lépni, és folyamatban van több közös projektünk más cégekkel.