SPIC= Fiatal hazai tervező az Electrolux Design Lab pályázatának élvonalában

Koczka Kristóf fiatal formatervező pályázata az Electrolux Design Lab versenyének 1700 munkája közül jelenleg a 10. helyén áll. Ez önmagában lenyűgöző eredmény, de ösztönözzük a népes olvasótábort, hogy szavazzanak a munkára, melyet az alábbiakban részletesen be is mutatunk!

A SPIC= egy intelligens, de természetes bioszféra, mely működéséért egy integrált komposztrendszer felel, így a háztartási hulladék körforgása oldja meg az organizmus tápanyag és az energiaellátását. A különleges gyógynövénytermesztő rendszer a napi fizikai érintkezéssel tud meg testünk igényeiről információkat és termeszt külön a mi számunkra olyan gyógynövényeket, amelyek alkalmasak megelőzni illetve gyógyítani a kialakuló vagy már meglévő problémákat. Mindezt úgy, hogy olyan növényeket termeszt automatikusan, amiket az általa ajánlott étrend és receptek szerint fel tudunk használni a mindennapi, ezáltal változatos főzéshez.

SPIC=02

A jelenlegi tendenciákat követve a jövő technológiai termékei kivesznek minden munkát a kezünkből. Ennek egyenes következménye egy disztópia, melyben a fogyasztók a fotelból végzik el teendőiket. A SPIC= intelligens mivolta abban rejlik, hogy nem a kényelmet, hanem a tudatos életmódot szolgálja. Az életmód jellemzői közül a táplálkozás gyakorolja a legnagyobb hatást a szervezet egyensúlyára. Azt az ismert, de mellőzött alaptényt használja, mely szerint az emberiség valamennyi egészségügyi problémája gyógyítható a Földön termő növények valamelyikével.

Mindehhez a “gép” nem kér elektromos áramot és vizet, mert a belső magja egy mindennapi szerves háztartási hulladékkal táplálható komposzt, mely a növények folyamatos teljes körű táplálásán kívül hő, gázok és kémia szintjén megtermeli a a minimális visszajelzésért, kommunikációért és robotikus mechanikákért felelős elektromechanizmusok működésért felelős energiát is.

SPIC=01

Tervem egy olyan jövőt kutató pályázat keretében született, ahol az igényeket felmérve kerül kiemelt hangsúly egy-egy későbbi kutatási területre. Ha néhány technológiai feltétel ma még esetleg nem áll rendelkezésre, szinte akármi utánafejleszthető egy értelmes, fenntartható, élhető jövő és cél érdekében. Éppen ezért szabadon engedtem a fantáziámat, és olyan technológiai vívmányokat is integráltam a SPIC= tervébe, mint az érintés alapú testindex, vagy maga a szerkezet, amiben ezáltal a sok ezer éves hagyományra visszatekintő komposztrendszer működik újraértelmezett formában – meséli Kristóf a tervezésről.

Nagyon drukkolunk a Kristófnak! Szavazzatok a SPIC= projektjére az Electrolux Design Lab pályázati odalán Ti is! Nyomjátok a lila “vote for this concept” gombot! Mi már megtettük!