Halisten

A közelmúltban alakult meg Budapest legfrissebb kreatív bázisa, az öt frissen végzett szabadúszó tervezőgrafikus alapította Halisten. Bernát Barbara, Csepella Olivér, Kőrös János, Gilicze Gergő és Nádi Boglárka a Soproni Alkalmazott Művészeti Intézetben ismerték meg egymást és kötöttek barátságot emberileg és szakmailag.*

Nagy örömmel fogadtuk ezt az energikus, izgalmas, friss kezdeményezést, és mivel meggyőzőédsünk, hogy egységben az erő, nyomban utánajártunk, hol lakik a Halisten! A stúdió alakulásáról Nádi Bogival beszélgettünk.

halisten_csoportkep
Halisten Stúdió

– Mivel foglalkoztok a Halisten Stúdióban?

– Mindent csinálunk és szeretünk is csinálni, ami grafika vagy tipográfia. Az egyetemen eltöltött öt év alatt nem csak barátokként, szakmai értelemben is összenőttünk. A folyamatos konzultáció mellett egyszerűen jobb munkák születnek. Ezért folytatjuk együtt tovább.

– Honnan ismeritek egymást?

– Sopronból. A mesterképzés alatt határoztuk el, hogy együtt akarunk maradni az iskola után is, mert igazán produktívan és jó hangulatban tudunk egymással és egymás mellett dolgozni.

Bogi-hal_urbanus-folklor
Nádi Boglárka: Urbánus Folklór
Bogi-hal_belyeg
Nádi Boglárka: Bélyegsorozat tervezése magyar népmesékhez

– Ki mit képvisel a csapatban?

– Nincsen hierarchia a stúdiónkban, azért dolgozunk együtt, mert mindannyiunk véleménye egyformán fontos. Nem határozzuk meg, hogy kinek mi az erőssége vagy éppen milyen a grafikai világa. Igyekszünk minél többféle stílusban alkotni, hogy minél változatosabbak legyünk. Munkáinkról képet jelenleg mindenkinek a személyes portfólióján láthattok, valamint most indult el a facebook, twitterés tumblroldalunk is. A közös weblap még készülőben van, addigis az alábbi linkek szolgálhatnak bővebb tájékoztatásul. Minden új követőnk megdobogtatja a Halisten szívét.

Jan-hal_wood&ink
Kőrös jános: Wood & Ink
Jan-hal_kassak
Kőrös János: Kassák Lajos – Tragédia illusztráció

– Miért Halisten?

– Egyik soproni mesterünk, Orosz István előszeretettel tár fel és ad elő történelmi koincidenciákat. Egyik ilyen szövevényes történetében találkoztunk Dagonnal, a termékenység és kreativitás mezopotámiai istenségével, aki fején hal alakú koronát visel. Nagyon szerettük ezt a halkoronát, de nem akartunk ennyire elvont utalást használni és a Dagon, mint stúdió nevet túl komolynak tartottuk. Így jutottunk el végül saját istenségünkhöz.

Gergo-hal_diafilm
Gilicze Gergő: Arculat és csomagolásterv a Diafilmgyártó Kft számára
Gergo-hal_Ot-evszazad
Gilicze Gergő: Öt évszázad fekete krónikja Szabó Jenő tollából

– Hol dolgoztok?


– Nyár elején hallottunk egy jóbarátunktól, Polgárdi Ákostól a Nyitva! fesztiválról, aminek keretén belül lehetőséget kaptunk rá, hogy egy hónapra beköltözzünk Ari Kupsus Bródy Sándor utca 23. alatt található üzelthelyiségébe. Ezen a Mr. Papír nevű helyen leszünk megtalálhatóak szeptember 19-től október 19-ig. Utána meglátjuk, hogy maradunk-e vagy továbbállunk, bár az nem titok, hogy rendesen beleszerettünk az üzlet nevébe.

Barbi-hal_magyar-kartya
Bernát Barbara: Fekete-fehér magyar kártya
Barbi-hal_szörnyhatározó
Bernát Barbara: Szörnyhatározó

– Hogyan dolgoztok?

– Mindegyik halnak vannak egyéni projektjei és vannak olyan nagyobb feladatok, amiken többen dolgozunk. Már egyetem alatt vállaltunk közös projekteket, amiket a folyamatos együttes konzultációkkal könnyedén és sikeresen tudtunk megvalósítani, ezért is alapítottuk meg a stúdiót.

Oliver-hal_nyugat+zombik
Csepella Olivér: Nyugat+Zombik képregény
Oliver-hal_frisco
Csepella Olivér: Frisco Szövetkezeti Kocsma-Kávézó arculata

– Mik a terveitek a közeljövőre nézve?


– A fentebb említett Nyitva! fesztivál részeként négy kiállítást szervezünk a program idejére. Minden hétre tartogatunk valami meglepetést, amikről biztosan értesülni fogtok, ha követitek valamelyik oldalunkat.

Köszönjük a válaszokat és sok szép sikert kívánunk a Halistennek!

_________________

*Ginter Zsófi, csókollak 🙂