MENÜ

Tegnap este végre kézbevehettük Laki Eszter, Glódi Balázs és Mihály Kamilla könyvét, a MENÜt. Gyönyörű, tartalmas és különleges alkotás született kezük nyomán, ráadásul igazi örömmunka, a legszebb magyar könyvem. Nagyon örülök neki és büszke vagyok rá. Szerintem lehetünk mindannyian. Fellapozva az az ember érzése, hogy egészen komoly gasztrokultúránk van, ami már önmagában is örömhír. És akkor ez még csak a tartalom. A formája, megjelenése, esztétikája pedig egészen egyedülálló a hazai könyvkiadásban.

konyv_menu

A MENÜről tudni kell, hogy a szerzők önerőből finanszírozták a kiadást, éppen azért, hogy kompromisszumok nélkül, kiadói kereteket átlépve saját ízlésüknek, igényességüknek és perfekcionalizmusuknak megfelelően olyan könyvet hozzanak létre, melynek minden apró részlete pont olyan, amit elképzeltek.

A MENÜ nem klasszikus értelemben vett receptkönyv. 22 budapesti alkotóval találkozhatunk a könyv lapjain, generációnk ismert arcaival, akik számára a kreativitás részét képezi a konyhai teljesítmény is. Főznek és mesélnek, alkotnak és alakítják a budapesti gasztrokultúrát, munkájuk eredménye látványos és izgalmas – gondoljunk csak vissza, mi volt ebben a városban mondjuk 5 évvel ezelőtt kaja téren? Semmi. Vagy nem sok. Mostanra azonban gyakorlatilag a nemzetközi konyha bármilyen szegmense elérhető a városban, számtalan helyen ehetünk minőségi alapanyagokból készült különleges fogásokat, akár minden nap más náció hagyományainak megfelelően. Ezt a sokszínűséget ünnepli a MENÜ.

telep_menu hitkaviktoria_menu auworkshop_menu

A könyv összeállításához nem feltétlenül kulináris élményeket kerestünk, hanem azt a működést, ami az ételt tekinti a közösségteremtés első számú eszközének. Barátaink, ismerőseink láttak minket vendégül egy menüre, miközben arról meséltek, hogy miért fontos nekik ezen a területen alkotni. Nagyrészük más elfoglaltságokkal szinkronban főz, ezért a könyv ezt az összeférhetőséget ünnepli, de szerettünk volna megmutatni pár olyan szereplőt is, akik már hivatásos szakácsként, saját konyhán fogadhatnak vendégeket. A szakácskönyv egy szubjektív válogatás lett, nem teljes, és nem kizárólagos. Szervezőereje egy ismeretségi kör, azoknak az embereknek a köre, akik szerintünk izgalmas pillanatképet adnak a mai budapesti gasztroközösségekről. A könyv limitált példányszámban, mindössze 1000 darabban készül, a megjelenés módját az a művészeti szemlélet és figyelem indolkolja, amivel egy ritka tárgyi élményt szeretnénk nyújtani.- mondják a szerzők a könyv létrejöttéről.

nguyenphuong_menu

A MENÜ erejét a gyönyörű képek és nagyszerű grafikai munka mellett a szerzők és a résztvevők barátságának hangulata, a gasztronómia és a vizuális kultúra iránti közös elkötelezettségük és lelkesedésük adja. A pillanat lenyomata konyhai momentumokon keresztül, mondjuk korkép, amire büszkék lehetünk majd tízhúszakárhány évről visszatekintve is. Ilyen volt 2014-ben Budapesten. Nem hiányozhat a polcról.

A MENÜ előjegyezhető a könyv weboldalán, kapható az YKRA Store-ban, a Konyhában, a Flatlab-ben, és a Book könyvesboltban.

fotó: Glódi Balázs

grafika: Laki Eszter

szövegek: Mihály Kamilla

menucookbook.hu

A résztvevő alkotók listája:

Nguyen Thuy Phuong – textiltervező

Collective Plant – városi gyűjtögető csoport

AU Workshop – építészműhely

Dzsángó – kávézó, delikát

Szántó Anna – kísérleti vendéglátó

Wang Song Tao – fodrász

BONBONBON – édességműhely

Hitka Viktória – képzőművész

Tóth Bálint és Tóth-Dobos Zsófi – építészmérnökök

Iñez – kávézó, ételbár

Vidó Nóri – designer

Nagy Sándor – reklámszakember

Pannon Udvarház

Szász Kinga – 1 falat zamat

Dj Mango – zenész, grafikus

Vámos Róbert – adományszervező

Pajor Pál és Domonyik Éva – szakács, biogazda

Erdőháti Áron – fotográfus

Bircsák Eszter és Sipos Melinda – kurátorok

Telep – galéria, bár

Szalai Dóri – Chez Dodo macaron manufaktúra

Kiss Tibi – ruhatervező