Üveg + szín + szeretet = Bigyó Művek

bigyó2

Rózsaszín, kék, zöld, citromsárga, narancssárga, piros, lila… kerek, szögletes… kicsi, nagy… fülbe, ujjra, karra, nyakba… miről is beszélek? Hát a Bigyó Művek ékszerekről, amelyek a szivárvány összes árnyalatában pompáznak, nagy-nagy szeretettel készülnek Garamvölgyi Gerda kezei között, ráadásul nem is akármilyen anyagból. Gerda üvegből varázsol ugyanis ékszereket herzen utcai műhelyében, ahol akár ékszerkészítő workshopon is részt vehettek… ahogy tettem azt én is nemrég.

bigyó

10984173_837836086255623_330450526063303291_o

Fotó: Kőfaragó Zsuzsi

 Na, ott lesznek csak igazán üvegesek a tekintetek! 🙂 Hiszen közben ráeszmél az ember, mennyivel többet jelent és ad egy egyedi készítésű üvegékszer a bizsunál… hogy milyen és mennyi munka rejlik egy-egy kiegészítő mögött… s hogy ha nem szeretettel készülnének, bizony meg sem születnének, hiszen az érzékeny üveg nem hagyja ám magát csak úgy megmunkálni!

“Hiszek abban, hogy a kézzel készített dolgokban van valami plusz, valami több, mint egy sororzatgyártott termékben, mert az ember nem tudja nem beletenni kicsit magát is, miközben készíti. Sokkal személyesebb. Ezért is szoktam általában félretenni a munkát, amikor úgy érzem, hogy nem megy olyan zökkenőmentesen ahogy szokott. A szépen, jókedvűen, örömmel elkészített dolgokon visszaköszön ez a sok jó dolog.” – vallja.

_MG_8448

_MG_8430

_MG_8444

Gerda a megfelelő pillanatokban tarka üvegeket válogat, karcol, repeszt, vág, ragaszt, díszít, kemencében olvaszt, majd hűt, esetleg újra éget, és ismét ragaszt, hogy a színes ékszerekkel másoknak is átadhassa jókedvét, nyugalmát. Merthogy ezt érzi készítésük közben, no, meg már eleve a vidám árnyalatok megpillantásakor is. A tartós, időtálló üvegékszerek 20-25 alapszínben pompáznak, de az alap kollekciót szezonális tónusok is kiegészítik, úgyhogy készüljetek fel a döntésképtelenségre :-), lehetetlen kiválasztani egyetlen legszebbet, de nem is kell, térjetek haza szivárvánnyal a zsebetekben, vagy magatokon! 🙂

_MG_8389

_MG_8402

“Szeretem a szép, finom és leginkább színes tárgyakat. A legnagyobb rosszkedvemben is fel tud dobni, ha a színekhez “nyúlok”, legyen szó színes papírokról, ruhákról, ételekről, vagy az ékszerkészítésről. Azt szeretném, ha valahogy az ékszereim is ezt a hatást tudnák elérni, tehát ha egy kicsit fel tudnának dobni egy szürkébb napot is akár, vagy csak felerősítenék az éppen vidám hangulatát valakinek. Szerintem nagyon nagy hatással vannak ránk a színek, és az sem mindegy, hogy az ember adott napon, adott időszakban milyen színekkel veszi körül magát. Azért is van ilyen sok színárnyalat az üvegeim között, hogy mindenki meg tudja találni az éppen neki valót, amitől egy picit feldobottabbnak érzi majd magát, vagy ami kifejezi éppen azt, amiben van, vagy szeretne lenni.” – mesélte.

_MG_8434

_MG_8445

_MG_8446

_MG_8432

A Bigyó Művek története 7 évvel ezelőtt kezdődött egyébként, mikor is a mosolygós ékszerkészítő hölgy egy marseille-i nyaralás során véletlenül (ami persze nincs 🙂 rábukkant egy kurzusra, ahol megismerkedhetett az üveg és annak megmunkálásának alapismereteivel. Aztán idehaza tovább csiszolgatta tudását, sokszor szó szerint is, s megálmodta és megvalósította saját útját és annak cukorkaszerű állomásait, amelyek természetesen évszakról évszakra, évről évre alakulnak, formálódnak, sőt, a tanulás sem áll meg itt, hiszen ismereteit is szeretné tovább bővíteni Gerda, hogy minél egyedibb ékszereknek örülhessetek. Úgyhogy ne lepődjetek meg, ha például egyszercsak fémhasználat nélkül készített üvegékszerekkel rukkol elő, mégpedig a világ egyre több pontján. Hiszen a budapesti lelőhelyeken kívül például Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Svédországban is imádják a Bigyó kiegészítőket, de Gerda az elérhetőség tekintetében sem áll meg eme állomásoknál.

_MG_8450

_MG_8399

_MG_8401

Ékszerein túl tudását is szívesen osztja meg vásárlóival, akiknek gyakran szervez workshopot, hogy a gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok vagy karkötők öröme mellé további plusz élményt adhasson: a közös alkotás és a kulisszatitkokba való bepillantás feledhetetlen élményeit, amiket ezúton is KÖSZÖNÖK! A néhány óra során új színekkel, anyagokkal, eljárásokkal, ismeretekkel, illatokkal, hangokkal, felületekkel és emberekkel ismerkedhettem meg… rácsodálkozhattam megannyi árnyalatra, melyek az égetés után újabb meglepetést ígérnek… rácsodálkozhattam arra, miként reagál az üveg egy-egy karcolásra, mozdulatra, no, meg a kemencében töltött időre és hőmérsékletre… megismerhettem a spagettiszerű üvegszálakat és a kisebb-nagyobb speciális csillámokat is, melyekkel akár csillagokat is varázsolhattok egy kék ékszer égboltjára… miközben történeteket, élettörténeteket is hallgathattam.

_MG_8477

_MG_8427

_MG_8486

Aztán amikor néhány nap múlva visszasétál az ember a kész ékszerekért, újabb meglepetés és öröm éri, s onnantól fogva bármikor elő is kaphatja az ékszeresládikából és fel(ele)ve(nít)heti. Ragozzam még, miért vegyetek Bigyó Művek ékszereket és miért vegyetek részt Gerda workshopján? 🙂 (Íme a következő workshop időpontok: 2015. március 28. szombat 10-13 óra vagy 15-18 óra, és április 18. szombat 10-13 óra vagy 15-18 óra. Jelentkezés: gerda@bigyomuvek.com)

_MG_8423

_MG_8425

A Bigyó Művek alkotója egyébként a saját maga ura, ám a XIII. kerületi műhely mégis kétszemélyes birodalom, hiszen Konda Brigi keramikus is itt tevékenykedik. A boltműhelyt ráadásul csupán néhány lépés és ajtó választja el a TOBE Gallery-tól, szóval rengeteg élményt, szépséget és kedves embert tartogat a Herzen utca 6., éljetek a lehetőségekkel!

Az ékszerek megvásárolhatók: Bigyó Művek műhely és webshop, Insitu, Wonderlab

_MG_8412