LUMINARI Glass

Hosszú évek sikeres együttműködését követően a Szövetség ’39 alkotócsapata és a Rákosy Glass üveggyártó manufaktúra közös kísérleti projektbe fogott, melynek keretében különleges anyagok felhasználásával terveznek és gyártanak rétegzett üveg belsőépítészeti elemeket. A LUMINARI Glass kollekciója jelenleg 15 mintát tartalmaz, melyek a speciális üvegfelületen megjelenve izgalmas térelválasztó, vagy belsőépítészeti burkolati elemként varázsolják egyedivé a belső teret. Csernák Jankával, a S’39 egyik tervezőjével beszélgettünk az együttműködésről, és az Otthon Design kiállításon való megjelenésről.

luminariglass_1

– Mikor, hogyan született a LUMINARI Glass termékcsalád?

– Az S’39 művészeti és design stúdió 2006 óta működik Budapest központjában, tevékenysége művészet, a design és az oktatás metszéspontjain mozog. A Rákosy Glass egy 1981 óta sikeresen működő családi vállalkozás, amely építészeti kontextusú egyedi üvegelemek tervezésével, gyártásával, és beépítésével foglalkozik. A LUMINARI Glass ennek a két entitásnak egy közös kísérleti projektje, amelyen 2014 októberében mutatkozott be.

– Mit kell tundnunk a LUMINARI Glass termékekről ?

– Mint a legtöbb munkánk esetében, a LUMINARI Glass termékcsaládnál is meghatározó, hogy valós hazai gyártói háttérre készült, tehát egyesíti a precizitást és magas technológiát a manufakturális gyártás gondosságával. Emellett a minták nagyon mai és friss hatásúak, és olyan technológiákkal készülnek, mint az üveg- és textilnyomtatás, a szitanyomás, a lézervágás és hímzés. Tudatosan egy nemzetközi kortárs design szemlélettel létrehozott, folyamatosan változó kínálatú márkát igyekszünk felépíteni, amely rugalmasan alkalmazható kis- és nagy terekbe, kültérre és beltérre egyaránt.

luminariglass_9

– Milyen szempontok lebegtek előttetek a tervezéskor?

– Ebben az esetben kifejezetten az volt a célunk, hogy egyszerűen gyártható és beépíthető, mégis az egyediség kézjegyét magukon viselő, személyes termékek készüljenek. A minták minden esetben többrétegűek, így a változó térhasználat lehetővé teszi, hogy a burkolatok és panelek közelről és távolról más-más arcukat mutassák, a szükségszerű léptékváltást felhasználói élménnyé téve.

– Mit láthatnak a kollekcióból a látogatók az OtthonDesign kiállításon?

– A kiállított panelek három mintát mutatnak a rengeteg lehetséges permutáció közül, bemutatva az átlátszatlan és áttetsző termékek jellemzőit. A bemutatott darabok az üvegnyomtatás, a textilnyomtatás és a szitanyomás technológiájával készülnek, és a különlegességük az eljárások újszerű kombinációja, illetve egy újszerű, friss, kortárs szín- és mintahasználat.

– Miért döntöttetek úgy, hogy részt vesztek a kiállításon?

– Egy ilyen esemény mindig jó alkalom arra, hogy az érdeklődők testközelben találkozzanak a termékkel. Ez nekünk nagyon fontos, mert az anyagok és technológiák olyan izgalmas találkozásáról van szó, ami élőben érzékelhető igazán. A személyes jelenlét egyébként is fontos eleme ezeknek a termékeknek, hiszen a jövőben tervezzük egy olyan webes felület kialakítását is, ahol a megrendelő maga is belenyúlhat a minták kialakításába.

luminariglass_7

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Azt a pozitív visszajelzést, amit lépten-nyomon kapunk a megrendelőinktől. A legjobb élmény, amikor ezek a tárgyak elkezdenek élni a kijelölt térben.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– A 2015-ös év végére szeretnénk az európai piacot is megcélozni, és egy külföldi kiállításon megjelenni.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Minden kollekciónál meghívott tervezőkkel dolgozunk együtt, és hosszabb távon az a célunk, hogy a divathoz hasonlóan szinte szezonálisan megújítsuk a kínálatot. Most is éppen elindult egy ilyen tervezési szakasz, ahol az első, színes és részletgazdag minták mellett a monokróm, geometrikusabb minták is helyet kapnak.