MAACRAFT

A MAACRAFT alkotóközössége gyönyörű kézműves design darabokat készít autizmussal élők munkájában. Szalkai Dani, a tárgyak tervezője korábban már sokat mesélt nekünk a Miskolci Autistákkal kapcsolatos aktuális hírekről, ezúttal az OTTHON Design kiállításon április elején bemutatkozó új darabokról beszélgettünk.

3

– Mivel foglalkoztok a MAACRAFT-nál?

A MAACRAFT egy kísérleti kezdeményezés, amely hazánkban egyedülállónak tekinthető. Ez egy dizájn orientált szociális műhely, amely autizmussal élő és értelmileg sérült embereket alkalmaz. Ez a tevékenység egy úgynevezett munka rehabilitációs terápia keretén belül folyik a Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában. A termékeket egyéni formakarakter illetve teljes mértékben a sérült munkavállalókra szabott munkamenet jellemzi.

– Mi volt a kezdeményezés célja az induláskor?

– A 2012-ben indult MAACRAFT programmal az a célunk, hogy felhívjuk a figyelmet az alapítványnál folyó munkára és az autizmussal élő emberekre. A műhelyben törekszünk a fenntarthatóságra, hiszen a nyersanyag – a fűzfavessző – termesztésétől a főzéséig a feldolgozás minden állomása helyben történik. A projekt a sérült emberek foglalkoztatásával köti össze a tervezők ötleteit, valamint a szakemberek tudását. A profit nem elsődleges szempont, sokkal fontosabb, hogy a műhely egy pozitív és előremutató üzenetet közvetítsen a társadalmi periférián egzisztáló sérült emberekről.

– Hogyan születnek a tárgyak, ki tervezi őket és milyen szempontok alapján?

– A projekt vezetője én vagyok, én határozom meg a termékek főbb formai megjelenését. A tervezés során a műhelyben dolgozó fiatalok képességeihez igazodva történik a modellezés; legyen szó fonott vagy asztalos termékről. Jellemzően bútor léptékű tárgyakat csinálunk; ugyanis a nagyobb méretű dolgok elkészítése könnyebb a sérült munkavállalóinknak. A termékeink rusztikusak és nagyon egyedi megjelenésűek. Elsősorban természetes és újrahasznosított anyagok kerülnek felhasználásra, amelyeket kézműves technikával dolgozunk fel.

DSC_0034

– Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– Sok esetben a tervezési koncepció rugalmas keretek közt mozog. Folyamatosan kísérletezünk anyagokkal és technikákkal. Ezekből a próbálkozásokból alakulnak ki a termékeink. Előfordul, hogy egyedi megrendelés alapján dolgozunk. Tehát jön egy megrendelő fix elképzelésekkel és nekünk arra kell egy elfogadható választ adni. Ezek a megkeresések mindig nagy hatással szoktak lenni a műhely működésére. A legfőbb szempont, hogy szerethető és befogadható tárgyakat készítsünk. Nagyon fontos, hogy a nálunk dolgozó fiatalok értékes napi elfoglaltságot végezzenek és, hogy fejlődjenek a képességeik. A megrendelők, vásárlók pedig elégedettek legyenek.

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció?

– Kültéri és beltéri bútorokat és lakáskiegészítőket állítunk ki. Az elmúlt időszakban egyre több asztalos jellegű megkeresésünk van. Ezekből merítve egyszerű ülőalkalmatosságokat készítünk. A Stoki, az Albrecht és a Pad bútoraink új termékek, amelyek egy speciális eljárással készülnek. Ezek az asztalos tárgyaink, valamint a már meglévő fonott fűzvessző kollekció is bemutatkozik a vásáron. A termékek formai megjelenése nagyon különleges és egyedi; sok esetben meglepő és váratlan megoldásokat alkalmazunk.

5

– Mit vártok a kiállításon való megjelenéstől?

– Azt, hogy minél többen megismerjék a szociális műhelyünket és ezáltal az autizmussal élők különleges világát.

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Nagyon pozitív a projekt szakmai fogadtatása. Sok elismerést kapunk itthon és külföldön is. A műhely pici, apró lépésekkel szervesen fejlődik, amelyhez sokat tesznek hozzá ezek a pozitív hatások. Azonban azt kell mondanom, hogy az a legnagyobb sikerünk, hogy működünk és tudunk munkát adni azoknak az embereknek, akikről a környezetük sok esetben már lemondott. Nagyon fontos mérföldkő a műhely életében, hogy idén meghívást kaptunk a londoni Pulse design showra. Erre nagyon készülünk most.

2

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– Szeretnénk fennmaradni és szervezettebben működni. Az egész programban van egy jófajta amatőrség, amely szerintem nem baj. Nem akarunk versenyezni a nagy szociális foglalkoztatókkal. Ez a szoros közösség jól működik együtt, csupán a körülményeken lehetne javítani. A hosszú távú célunk, hogy új nézőpontok alakuljanak ki az autizmusról és a fogyatékkal élőkről. Ezt a program propagálásával úgy érezzük, hogy sikerülhet.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Jelenleg a nyári időszakra készülünk. Biciklikosarakat és piknik szettet tervezünk. Az OTTHON Design kiállításon startol a kollekciónk. Tele izgalmas bútorokkal, lakáskiegészítőkkel. Valamint várjuk a nyári kollaboránsunkat. Akik a kényelmetlen építészet elkötelezett hívei.

 

Fotók: Éder Vera, Marjai Bea

Helyszín: Miskolci Autista Alapítvány, Dűlő étterem