Tavaszi Eperfa

Decemberben lelkesen számoltunk be a dombon-a-tanya tervezőcsapatának új projektjéről, az Eperfáról, ami nem más, mint egy különleges játékkollekció a budai Hegyvidék és a Balaton állat- és növényvilágának ihletésében. Karácsonykor jelent meg az Eperfa induló kollekciója és tavaszi folytatásként néhány új játékkal bővült az elbűvölő sorozat. Íme az Eperfa újdonságai!

5

Kedvenc darabunk a repülő vörösszárnyú keszeg és a sügér, melyek a japán gyermeknapkor használatos, úgynevezett koinobori szélzsákokra emlékeztetnek.

A játékok egyik különlegessége, hogy személyes élményekből, gyerekkori hangulatokat felidézve születtek: minden darabnak megvan a maga története, valójában kettő is, egy régi és egy új: az egyik a tervezők saját emlékanyagában szerepel, az újakat pedig a velük játszó mai gyerekek írják. Nagy Anna Nóra tárgyai természetesen nem csupán önmagukban állnak, a kollekció darabjai koherens kis világot alkotnak Berán Emese textil kiegészítőivel, melyek Garbai Nóra verseivel alkotnak kerek egészet.

9

Ki ne szeretne tojásokkal dobálózni? – macskabagoly, szajkó, seregély, sárgarigó, feketerigó, énekesrigó és örvös légykapó tojásait itéző petanque játék

10

 

Építhetünk Balaton-felvidéki falvakat a tanúhegyek lejtői között, szépséges fehér vakolatmintás régi házakkal és a vidéken honos fákkal.

3

 

Micsoda meglepetéseket tartogat a horgásszenvedély: az úszók remekül működnek pörgettyűkként, ráadásul egyik viccesebb, mint a másik!

A játékok megismertetik és megszerettetik a gyerekekkel az őket körülvevő világot és egyúttal felhívják a figyelmet arra, hogy mindannyian felelősséggel tartozunk a környezetünkért. A kollekció tervezésekor a dombon-a-tanya tervezőcsapata szoros együttműködésen dolgozott a Madártani Egyesület, a Balatonfelvidéki Nemzeti Park, a Pilisi Parkerdő és a Széchenyi-hegyi Gyermekvasút lelkiismeretes szakembereivel. A játékok gyermekbaráthazai alapanyagokból készülnek, legtöbbjüket megváltozott munkaképességű, vagy szociálisan hátrányos helyzetű emberek munkája önti végleges formába.

2

A küsz és a vörös szárnyú keszeg bizony néha-néha kiugrat a vízből – a halas ugrókötéllel a halakkal együtt ugrálhatunk!

A készségfejlesztő játékok és kiegészítők tervezése a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem MOME+ inkubációs programjának keretében Branyiczki Imre és Koós Pál mentorálása mellett történt. A történet pedig ezzel koránt sem ért véget, ugyanis ősszel érkezik a vonat!

És aki hozzánk hasonlóan beleszeretett az Eperfa kollekciójába, itt megtalálja a teljes katalógust:

Tervezők: Nagy Anna Nóra és Berán Emese

Gyermekversek, marketing: Garbai Nóra

Fotó: Veres Ádám

Fajátékok: Kelemen Ákos, Kelemen Ákos, Sáfrán Katalin, Cakker Péter, Hermann Zoltán, Dóczé Zsóka, Tóthné S. Csilla, Marlok Tamás, Jakus Edina, Almádi Attila, Kővári Tamás