De hát alig ettél valamit!

Hitka Viki képzőművész munkáit egyre kevesebbeknek kell bemutatnunk, hiszen szívhez szóló, néha személyes, néha aktuális társadalmi kérdéseket érintő mondatokkal festett tányérjai egyre több helyen tűnnek fel. A designvásárokon túl eddig a Konyhában bukkant fel egy-egy üzenet a menü elfogyasztása után, legújabban pedig az Édesem finomságai okoznak mosolyogtató meglepetéseket.

10711004_1534833226729436_3561224568643572257_n

A “De hát alig ettél valamit” sorozat éppen egy éve, húsvétkor indult útjára, az óta elkészült már a századik darab is a nagy sikerű szériából.

“Kupacban kapok mosolygós e-maileket, egy csomó izgalmas, kedves új embert ismertem meg miattuk. Tényleg sok-sok öröm, érdekes beszélgetés, nevetés köszönhető a tányéroknak, és azt hiszem nem csak én érezhetem így, de mindenki, akinek akad egy a kredencben.
Vicces ez a mondat, nagymamai klasszikusként mindenki hallotta már legalább egyszer. Pontosan tudjuk, hol, mikor hangzik el, milyen érzés megenni a levest, a tésztát, a krumplit, a húst, a csalamádét, a kókuszgolyót, jó még egy kis piskótatekercset, hogy aztán konyharuhát tördelő anyukák, és nagymamák jelezhessék finoman, hogy ez így bizony kevés lesz” – meséli Viki a sorozattal kapcsolatban.

FullSizeRender

Viki most azonban úgy döntött, rámutat a mondat másik felére is: “Magyarországon a gyermekes családok csaknem fele került már olyan helyzetbe 12 hónap alatt, hogy nem tudták megvásárolni a megfelelő mennyiségű ételt. Talán sosem volt még könnyebb az utcára kerülni, mint manapság és talán sosem volt még nehezebb és megalázóbb a helyzete azoknak akik az utcán kényszerülnek élni. Nem kellene, hogy így legyen, de ma Magyarországon nagyon-nagyon sokan, tényleg alig esznek valamit.” 

Úgy döntött, hogy a tányérok okozta örömből most tovább ad valamennyit, ezért különleges, számozott sorozatot készített a tányérokból, melyek teljes bevétele a Nyugodt Szív. Béreljünk lakásokat rászorulóknak munkáját segíti majd.

 

11130089_10205117378868464_5062468404566876791_n

A Nyugodt Szív Alapítvány adományokat gyűjt annak érdekében, hogy hajléktalanok számára lakásokat béreljen, így próbálva alternatív, civil megoldással élni a fedél nélküliek megsegítésére. Most tehát a “De hát alig ettél valamit” tányérok bevétele az ő munkájukat segíti. 

Segítsetek ti is!

A tányérok megvásárolhatók a Flatlab-ben, az alapítvány munkájáról itt és itt olvashattok részletesen.