50 éve

Szabó Mátyás idén diplomázott a MOME tervezőgrafika szakának mesterképzésén. Diplomamunkája egy meglehetősen “hibrid” alkotás: egyszerre 3 dimenziós tipográfiai kísérlet, köztéri objekt, utcabútor, ugyanakkor a designaktivizmus kategóriájába is tökéletesen besorolható munka.

0603 11 05

“A diplomamunkám egy színes, 3 dimenziós betűkből álló köztéri installáció, amit egy napra helyeztem ki a Blaha Lujza térre. A betűk összessége az alábbi szöveget jelenítette meg: „50 éve hogy Pest egy darabját vesztettük el”. Az üzenet a Nemzeti Színház 50 évvel ezelőtti robbantására kívánta felhívni az emberek figyelmét, amelynek 1908-1965 között a Blaha Lujza tér adott otthont. Az installáció mintegy 90 négyzetméteren helyezkedett el, így elkészítése és megszervezése közel 300 órát vett igénybe. Célom egy évfordulós történelmi eseményre való figyelemfelhívás, emlékezés, mely álláspontom szerint erős kulturális és oktatási tartalommal bír. Az installációról és az azt megtekintő emberekről, illetve reakcióikról videófelvételt készítettem, melyet a diplomavédés keretében mutattam be ” – mondja Mátyás a Bala Lujza téri óriásfeliratról.

https://www.youtube.com/watch?v=QTWYHlTTZwY

Az „50 éve” installáció a városi intervenciót, a köztéri művészet egy új fajtáját képviseli, amely a tér újraértelmezésével kommunikációt hoz létre a város és az emberek között, és egyszerre nem szokványos módon, a köztéri objekt formájában hívja fel az utca embere figyelmét egy sokak számára Budapest egy már rég feledésbe merült fontos kulturális emlékére.