AWARE by PRINTA ’KOSZ’ KOLLEKCIÓ (2015-­‐16)

Egyre feszítettebb a fast fashion által diktált tempó és tudtunkon kívül is könnyen képes kényszeres fogyasztókká tenni minket. Évente 150 milliárd ruhadarab legyártása hatalmas ökolábnyomot hagy Földünk lábtörlőjén, a “gyorsan-sokat-olcsón” vásárlási elv pedig sáros cipőként szennyezi be bolygónk szőnyegét.

anonim2

A józanész azonnali megálljt parancsol; ez ihlette a 2015-16-os AWARE by PRINTA ’Kosz’ kollekciót is. A túlfogyasztás csökkentése és az ámokfutó divat sebességének mérséklése vezérelte a márkát az idei gyűjtemény elkészítésekor. A környezettudatos ’upcycling’ elvet követve újra hasznossá válnak a levetett, megunt, vagy eredeti formájában már hasznavehetetlen anyagdarabok, a tervezők pedig nem a környezetet, hanem magát a ruhát koszolták össze egyedi szitanyomott printekkel.

bunker1

A formabontó ruhák visszafogott, szürke-fekete színűek, melyek teljes mértékben újrahasznosított férfiingekből és ágynemű huzatból készülnek és kivételes szabási technikájuk által válik minden darab újszerűvé. A sötétkék árnyalataiban játszanak a gyűjtemény azon darabjai, melyeket hibás pamuttextilből, férfiingekből és használt farmeranyagokból születtek. A különböző textildarabokat pedig szitázott nyomatok kötik össze a különleges hatás elérése érdekében, és vintage csipke gallérokkal vagy csipketerítőkkel egészülnek ki.

bunker3

Újrahasznosított pamutfonalból készültek a kötött sportos maxi pólók és pulóverek. A kollekció esőkabátjainak anyaga nemrég siklóernyő ugrásnál tett jó szolgálatot, a vastag téli kabát pedig egykor hálózsákként a katonai túlélő felszerelés részét képezte.

eső1

Kiegészítők is tartoznak ehhez a kollekcióhoz: régi gyapjúfonalból kézi kötéssel készült sapkák és újrahasznosított bőrkabátujjból, bőrszoknyából és nadrágból átalakult táskák egészítik ki az öltözékeket. Az AWARE by PRINTA márka legújabb kis táska modellje négyzet alakú, mely ízlés, hangulat és alkalom függvényében könnyen téglalap, vagy háromszög formátumúvá alakítható.

Fotó: Szalay Krisztina

Modell: Tóth Bori

Smink: Bartos Anita