Air Plant, a zöld mikrokozmosz

A nagy sikerű kokedama rengeteg mellett különleges újdonsággal rukkolt elő az idei karácsonyra a Petite Planet csapata: megérkeztek a szupercuki üveggömbökbe költöztetett mikroflórák, az air plant-ek!

22622181974_d7b9a3d4ab_k

Az air plant hivatalos neve tillandsia, megjelenése pedig igen különleges. Biztos nem én vagyok az egyetlen, akinek mindenféle terrárium-akvárium nagyon izgalmas dolog, ahogy egy távoli életkörnyezetet teremt meg jól megszokott életterünkben. Nos az air plant-ek is pont ezt csinálják: akárhányszor látjuk meg őket, mindig mosolyt csalnak az arcunkra és sokféle fura, üde formájukkal kizökkentik a szemünket a szokásos látnivalók monotóniájából.

22846164263_f1c0601c39_k

Télen, amikor egyre kevesebb körülöttünk a zöld és a fény, a szürkölő hétköznapok és a vészesen hosszúra nyúló lámpafényes esték időszakának idején egy tillandsia segítségével a lakásunk vagy az irodánk egy-egy pontját könnyedén vidám zöld hellyé varázsoljuk: a dolog szépsége a megkapó formák és színek mellett az egyszerűségében rejlik. Ha szert teszünk egy szebb air plant-re, és azt egy kedvenc tárgyunkkal párosítjuk, már kész is a dísz, ami segít átvészelni a téli zimankót és bezártságot. Mi több: egy szép tillandsia remek ajándék is lehet, hiszen a legelfoglaltabbak és a növényápolás iránt legkevésbé fogékonyak is könnyen boldogulhatnak ezzel a rendkívül alacsony igényű ám annál dekoratívabb növénnyel. 

22882660939_e01ea4895f_k

Ha magunk nem akarunk bajlódni a tillandsiák beszerzésével és dísztárggyá varázsolásával, kapóra jönnek a Petite Planet által készített függeszthető Air Plant Gömbterráriumok (pontosabban aeriumok). A gömböcskék zuzmók és száraz virágok felhasználásával különleges kis mikrokozmoszokat alkotnak, melyeket minimális mértékben szükséges csak ápolni: hetente egy kicsit be lehet spriccelni a gömbbe, de egyszerűbb időnként egy kis vizet csorgatni a gömb aljára, amit a zuzmó felszív és hosszú időn keresztül párologtat. Jó ötlet havonta-kéthavonta a tillandsiát a gömbből kivéve meg is fürdetni (akár egy órára is vízbe dobni, hogy jól felszívja magát a következő időszakra), és a gömböt jó megvilágítással ellátni (természetes vagy mesterséges fénnyel is akár).

23250625765_10322ca3a2_k

Ha adottak a körülmények, az air plant-ek látványos és színpompás virágzatot is hoznak, illetve kis sarjakkal tovább szaporíthatóak. A tillandsia üveggömbök megrendelhetők a Petite Planet webshopjéban, itt: http://www.petiteplanet.eu/Air-Plant-Uveggomb-fuggesztheto-15cm