pakk_art fashion collaboration feat. Soff

A pakk_art idén Karácsonyra különleges meglepetéssel készült! Kísérleti kollaborációja két kreatív műfajt egyesít egymással: divat és design fonódik össze a kortárs képzőművészettel. A projektben a pakk_art két művésze, Jánosi Kata és Szász Tünde festőművészek működtek együtt a Boncsér Szofi divattervező nevéhez köthető 2015-ben alapított SOFF márkával, hogy közösen megalkossanak egy teljesen egyedi, művészi értéket képviselő, de a mindennapi életben is használható, hordható kollekciót. A kortárs művészek és a divattervező dialógusából izgalmas, limitált kiadású táska kollekció valósult meg (összesen 20 db), amely minden egyes darabjával a pakk_art művészet és design iránti elkötelezettségét hirdeti. A kollekciót a pakk_art karácsonyi vásárának keretén belül mutatták be, elérhetőek a pakk_art showroomjában.

IMG_1248

A táskákat a designer két féle variációban álmodta meg, egy kézitáskaként (szíj nélküli) és egy hátizsákként (pántos) hordható  verziót is tervezett. Az anyagot a művészek egyben kapták meg azzal a feladvánnyal, hogy kezeljék úgy, mintha egy nagy vászonnal dolgoznának, hogy a végén a kollekció minden darabja szervesen kapcsolódjon egymáshoz. A végeredmény pontosan tükrözi ezt az alkotói attitűdöt: a festőművészek nem osztották fel maguk között a vásznat, hanem egy alkotásként kezelve azt, együtt dolgoztak rajta, munkájukat összehangolva és kiegészítve, sokszor egymás alkotására ráfestve. Az alkotásnak ez a különleges folyamata olyan izgalmas és egyedi karaktert adott a festménynek, amelyből igazán kivételes munka jött létre. A festés után kezdődhetett a vászon szabásminta utáni felszabdalása és varrása, hogy az anyag elnyerje végső formáját, s elkészülhessenek a speciális, limitált szériás pakk_art feat. Soff táskák.

IMG_1116 IMG_1257

A Soff márka Boncsér Szofi nevéhez köthető, aki 2014-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, divat- és textiltervező művészként. Az elmúlt évek során több külföldi városban inspirálódott; tanult Párizsban, majd a diploma után Stockholmban szerzett szakmai gyakorlatot egy svéd tervezőnél, Ann-Sofie Back-nél. Hazatérve, 2015-ben alapította meg a Soff brandet. Külföldi élményei és tapasztalatai munkájában is visszaköszönnek, formáiban és anyagválasztásában a skandináv hideg és határozott vonalvezetés találkozik a könnyed francia eleganciával. A Soff márka egyik irányadó koncepciója különböző kollaborációk életre hívása más kreatív- vagy művészeti területen tevékenykedő alkotókkal. Nem véletlen, hogy az első megvalósuló projekt egy, a hazai fiatal művészeket képviselő pakk_art-tal való együttműködésből született meg. A pakk_art képzőművészekből álló cspatából két festőművésszel kooperálva hozták létre a divat és művészet határait feszegető projektet, amelyben a Soff táskák letisztult vonalai kíváló felületet biztosítottak az absztrakt vonalaknak és a dinamikus ecsetkezelésnek.

IMG_1099 IMG_1162 IMG_1156

Jánosi Kata idén végzett a budapesti Képzőművészeti Egyetem Festőművészet szakán, Szász Tünde pedig a diploma küszöbén áll ugyanitt. Alkotómódszerük alapja a változatos technikai kísérletezés; hol homokkal kevert festékkel, hol applikált textilekkel érnek el különböző térrétegű felületeket az absztarkció és a figurativitás határán egyensúlyozva. Mindkettejük művészetében fontos az anyag szerepe, annak szabadsága és esedékessége, a képek saját élete, az intuíció és a véletlen mozgatóereje. Festményeik absztrakt-félabsztrakt formanyelve épphogy csak nem szakad el a valóságtól; hol egy horizont, hol egy alig-alig felsejlő arc nyújt támpontot a nézőnek a látvány megfogalmazásában. Az egymásra rakódott rétegek, a hol transzparens, hol nagy gesztusokkal megfestett felületekkel való játék mind a forma és a tartalom egységét szolgálják, amely a táska kollekció esetében is nagyon fontos volt.