Magyar Design: Lubloy

Lublóy Zoltán neve a magyar kerámia designban mára már fogalom: aki kicsit is nyitott szemmel jár a hazai designboltokban, biztosan régi ismerősként üdvözli a tervező tollaslabda só- és borsszóróit, de legújabb rinocérosz fogasai is nagy népszerűségnek örvendenek a vásárlók körében. Lublóy Zoltán egyébként nem csak műveli, de tanítja is a kerámia- és porcelántervezést, a MOME oktatójaként hosszú évek óta saját tapasztalataival és sikereivel motiválja a hallgatókat.

IMGP2119

Az idei Magyar Design kiállításon egy Lubloy tálat és egy szobrot láthatnak az érdeklődők. Az Ollós tál 2015-ben készült, korongozott kerámia, máz alatti festéssel, matricázva.  

“Az egyedi, különleges kerámiák hivatottak emberivé nemesíteni tereket, otthont teremteni a lakásból, kézműves hagyományt és helyi értékeket közvetíteni a hétköznapokban. A dekorációs tálak tárgyalók, szállodai lobbyk díszei, ahol ha csak egy pillantásra is kerül a látókörünkbe, mégis intenzív, gyors vizuális élmény keltenek. Használhatóak, mégis méretükkel és grafikai megjelenésükkel műtárgy kategóriába sorolhatóak, iparművészeti darabok” – mondja Lublóy Zoltán erről a munkájáról. 

ollos_tal

A kiállításon látható Infánsnő című szobor szintén 2015-ös alkotás. A szobor a Budapest Design Héten első alklaommal a Várban bemutatott We love Velazquez kiállítás ikonokus Infásnő sorozat egyik darabja, ahol a designer a festő képeit alkalmazta inspirációs előképként. A klasszikus porcelán figurák és a spanyol barokk kortárs értékeinek keveréke, ahol a művészi szabadság és improvizáció adja e kisplasztika erejét. Dekoratív, meglepő, klasszkisus egyszerre; de mindenképp figyelemfelkeltő.

infas_otthon 3

Lublóy Zoltán alkotásait az Otthon Design kiállítás Magyar Design szekciójában láthatják az érdeklődők. Az Otthon Design kiállítás április 6-tól 10-ig várja az érdeklődőket a Hungexpo területén!

magyardesign_logo_2016_01