(Illuzió) Enteriőr – Kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Szeretjük-e azt, ha vannak illúzióink? – kérdezi Füst Milán. A látogató a tárlat szemlélése közben mérlegelheti, hogy egyetért-e az íróval, aki szerint illúzióinkat féltve őrizzük, nehogy a valóság tönkretehesse azokat. A kiállítás múlt és jelen különös párbeszédét ígéri egy olyan múzeumi térben, ahol válogatott írói relikviák és kortárs képzőművészek/ékszerkészítők munkái közösen alkotják az Enteriőrt.

Kiállító művészek: 

Brückner János

Gisberth Stach (Németország)

Lőrincz Réka

RobOtto-Szabó Ottó

Ted Noten (Hollandia)

tothmartonemil

m

A relikvia erős tárgy. Erősebbnek kell lennie nálunk, hogy fogva tarthasson legbensőbb lényegével: hogy nem tanúsított ellenállást azzal szemben, akire vall. Olyan tárgy, amely többnyire belemerült a hasznosságába, elveszett a tulajdonságaiban, föloldódott a hétköznapi cselekvések szolgálatába szegődött észlelésben – és most kitartóan szemben áll: Fotel. Szekrény. Asztal. Ágy. Tintatartó. 

humanprint-like IMG_6211-scr-1024x682

Brückner János: Likeprint

Előttünk marad, hogy megidézhesse azokat a vonatkozásokat, amelyekben valaha eltűnt. Többé nem eshet a kezünk ügyébe – különben nem adhatná magát úgy, ahogyan Ignotus vagy Ady vagy Déry keze ügyébe esett. Konokul jelen kell lennie, hogy úgy mutatkozhasson meg, mint amit valaha elnyelt a funkciója, és érzéki minőségei fölszívódtak a mindent kitudó pillantásban – annak pillantásában, akire vall.

tumblr_o2w9llXRZo1v6e72no1_1280

tothmartonemil: Rainy Day

De vallathatók-e még a relikviák, ha a különböző hagyatékok elvegyülnek egymással, és e kontaminációból meghitt elevenséget szimuláló, tágas enteriőr kerekedik? Tágas? Vagy egészen léptéket vesztett? Bensőségesen eleven? Vagy személytelenül vitális?

001

Ted Noten: Bird Bag, 2013

Üres terekkel felöntött, intim illúzió, amelybe kortárs művek lopják be magukat, és eljátsszák nekünk, hogy hétköznapi cselekvéseink utalás-összefüggéseibe illeszthetők. Színre viszik használhatóságukat, majd felfüggesztik a hasznosságot. Beledermednek a sémájukba, és újra elszabadulnak. Visszahúzódnak a tulajdonságaikba, és újra áramlani kezdenek. Túlfutnak az alakjukon, nyomként, példázatként kínálkoznak, végül fölmondják a látást tagoló távolságokat. – Az enteriőr tiszta, derűs ellenszegüléssé válik; az „ideális kanna” sem tesz egyebet: előadja a valaha volt legsűrűbb sárga színt.

Belakhatjuk ezt a teret? Vagy kegyelettel őrzött dolgokká válunk a kegyelettel őrzött dolgok közt?

Forczek Ákos

6ead62_a504917726fe498a8385fbb690171238

Lőrincz Réka: Money talks

A kiállítás május 31-ig tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Április 20-án Ted Noten személyesen is Budapestre látogat, előadásáról itt találtok részletes infót: www.facebook.com/events/566662910161883/

Megnyitó: 2016. 04. 08. 19 óra, Díszterem

Köszöntőt mond: Gajus Scheltema, a Holland Királyság budapesti nagykövete

Megnyitja: Spengler Katalin, műgyűjtő és újságíró 

Támogatók: 

Holland Királyság Budapesti Nagykövetsége

Green Decor Kft

Hevestherm

Everybody Needs Art