11. madeinhungary + 4. MeeD, Határtalan Design

Határtalan Design címmel április 9-én nyílik meg a kortárs cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek alkotásait bemutató kiállítás az Új Budapest Galériában. Az öt hétig látogatható válogatásban közel hetven hazai és majd negyven külföldi kiállító munkái szerepelnek, amelyek között bútorok, lámpák, textilek, szőnyegek, tapéták és lakberendezési kiegészítők egyaránt helyet kapnak.

IMG_4726

A Határtalan design cím többrétegű jelentést hordoz; a geográfiai sokszínűségen kívül utal a műfajok közötti átjárhatóságra, a dizájn és a képzőművészet egymásra hatására. A kiállítók között autonóm tervezők és kreatív műhelyek, illetve tervezőcsoportok egyaránt szerepelnek. Közülük többen – részben a régió kevéssé fejlett háttériparának okán – önálló kollekciókkal jelentkeznek, míg főként a cseh és a lengyel alkotók esetében megbízásra tervezett tárgyegyüttesek is megjelennek.

IMG_4727 IMG_4716 03

A kiállítás Magyarországon egyedülálló módon független szakmai összefogás eredményeként Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás designerek művészeti vezetésével összesen 900 m2-en kerül megrendezésre, s a visegrádi négyek feltörekvő designtehetségeinek és a térség legjobb tervezőinek munkáiból ad áttekintést.

A szelekcióban prototípusok, egyedi és kisszériás darabok, illetve sorozatgyártott termékek egyaránt helyet kapnak. A tárgyakat a műfajok közötti átjárhatóság, a szabad tervezői gondolkodás, üdítő sokszínűség, frissesség és nemzetközi mércével is mérhető progresszivitás jellemzi, alkotóik közül jó néhányan rangos hazai és nemzetközi designdíjak birtokosai.

IMG_4702

A szervezők és a résztvevők nem titkolt szándéka, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb független szakmai fórumává váljon, és alapot teremtsen az azonos hagyományokból, kulturális gyökerekből építkezők közötti párbeszédre, továbbá közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére.

Az eseményhez kapcsolódóan idén első ízben kerül sor a Határtalan Design Díj átadására.

Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira.  A Díjhoz a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. ajánlott fel jelentős támogatást. A 11. madeinhungary + 4. MeeD tárlaton kiállított tárgyak tervezői közül hárman vehetik át a szakmai zsűri által odaítélt elismerést. A díjátadóra a megnyitón kerül sor.

IMG_4686 IMG_4704 IMG_4690

A kiállításhoz hagyományosan gazdag programsorozat kapcsolódik.

Külön egységet képez a MOME+ Programmal együttműködésben az egyetemen tavaly diplomázott fiatal formatervezők munkáit, valamint a hazai textiltervezők és kivitelezők együttműködésének eredményeit felvonultató Texhibition című projekt.

Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

Nyitva: 2016. 04. 10. – 05. 15. K–V. 10.00 – 18.00

Kiállításmegnyitó: 2016. 04. 09. 18.00 óra

A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozat része