Bringológia

November 27-ig látogatható a Kultúrgorilla csapatának Bringológia című kiállítása az Iparművészeti Múzeum és a Közlekedési Múzeum szervezésében.  A Bringológia gyűjteménye gyönyörű, történelmi és okos kortárs kerékpárok bemutatása mellett arra vállalkozik, hogy megismertesse a látogatókkal a kerékpáros kultúra fenntarthatóságra törekvő gondolkodásmódját, felelősségteljes társadalmi szerepvállalását, s teszi mindezt szellemes, játékos és rendkívül szórakoztató, interaktív formában.

09
Szabó Sándor vízvezeték szerelő mester saját gyártású teherszállító biciklije 1935 tájáról
06
The Urban Nomad Revisited – Isabel Quiroga íróasztala a folyton mozgásban lévő városi nomádok munkaállomása.
11
Holy Crap – “Szülessen újjá a szemeted!” – ezzel a szlogennel motiválja a lakosságot a buddhista Katmanduban a háztartási hulladék szelektív gyűjtésére a Holy Crap projekt. Minél több megfelelően szétválogatott szemeteszsákot tesz ki egy háztartás, annál több pontot gyűjthet, melyeket később online felületeken telefonfelötltésre, vagy egyébszolgáltatásokra válthat be.

A kerékpár mára már bőven több, mint sport- vagy közlekedési eszköz. Európa nagyvárosaiban az alulról (és ritkább esetekben – pl. Hollandia – felülről) szerveződő kerékpáros (szub)kultúra alapvetően meghatározza és átírja a város használatának módját. A városlakók egyre népesebb tömege használja a biciklit, így teremtve közvetlenebb és élhetőbb kapcsolatot a várossal, kialakítva az együttélés új szabályrendszerét, revitalizált városi köztereket  és élhetőbb környezetet hozva létre. A biciklis életmód mindenkinek jó, mert tiszta, gyors, fenntartható, környezettudatos, barátságos, közösségteremtő és emberléptékű.

A kortárs design erre reagálva tömegével hozza létre a városi kerékpározáshoz kapcsolódó, azt támogató tárgyakat, szolgáltatásokat, okos közösségi rendszereket, jövőbe mutató megoldásokat. A Bringológia kiállítás az egyén, a helyi közösségek és a globális kihívások hármas metszetében mutatja be a formatervezés szerepét és jelentőségét a városi kerékpározásban. A lenyűgöző muzeális értéket képviselő, illetve egyedi, elektromos, családi, cargo, összecsukható, házi gyártmányú és mindenféle különleges bicajok felvonultatása mellett a kiállítás bemutatja, hogyan ösztönözheti a design a biztonságos, kényelmes és stílusos biciklizést, hogy milyen szerepe lehet a designernek a városi rendszerek kerékpárközpontú fejlesztésében és hogyan hathat a design és a bicikli a globális társadalmi, ökológiai és gazdasági folyamatokra.

10
Donkey Lock bringakölcsönző rendszer, melyhez bárki csatlakozhat, mint bérbeadó, vagy bérbevevő. A hétköznapi bringára szerelhető készlet és mobilalkalmazás segítségével bárki személyes találkozás nélkül kölcsönözhet a rendszerből kerékpárt.
05
Verebélyi Tamás Binpile modulrendszeréből szinte bármilyen formájú és méretű installáció, vagy bútor építhető, de kerékpárunk tökéletes keigészítői is lehetnek.
01
Személyes kedvencem a svéd Hövding légzsák bukósisak, mely egy szupermenő gallérba építve képez védőburkot a kerékpáros feje körül baleset alkalmával

A kiállítás a formatervezés, mint szakterület és szakma értelmezési határait feszegeti: az új formai fejlesztések mellett rendszerformáló koncepciókkal, társadalmi projektekkel és innovatív technológiákkal ismerkedhetünk meg. A Bringológia kiállítás több mint tíz ország legfrissebb design innovációiból válogat: láthatunk közösségi kölcsönzőrendszert, mely telefonos alkalmazáson keresztül mutatja meg, hogy a város mely közeli pontján található igénybevehető közösségi bicikli, egy különleges társadalmilag érzékeny projekt keretében megtudhatjuk, mit jelent szklerózis multiplex betegséggel élni, láthatunk szelektív szemétgyűjtésre felszólító projektet, különféle okos megoldásokat ismerhetünk meg a városi biciklizés biztonságossá tételére – összességében átfogó képet kapunk a felvilágosult európai városi biciklis kultúra mibenlétéről.

03
Összecsukható Csepel prototípus a Műegyetem egyik hallgatójától
08
A Woom bicikli szemléletformáló terméksorozata megoldást kínál a fenntartható gyerekbicikli kérdésére: a megvásárolt gyerekbiciklit a szülők később nagyobb méretűre cserélhetik, a gyártó az új kerékpár árának 40%-át visszatéríri.
02
A képen látható VH1 kerékpár Herman van Hulsteijn kerékpár-sorozatának első darabja, melyet eredetileg személyes használatra készített. Gyárában mára már évente száz egyedi kerékpár készül.

A kiállítás november 27-ig látogatható az Iparművészeti Múzeumban, és garantáljuk, hogy rendkívül szórakoztató, vidám élmény lesz! Ne hagyjátok ki!