Mono Lamp

A Mono Lamp-et az analóg televíziózás korszakának meghatározó szimbólumai, a televíziós monoszkópok, más nevén tesztkártyák inspirálták. A tesztadás a tévében általában akkor volt látható, amikor az adó aktív volt, de éppen nem sugárzott műsort. A televíziózás korai stádiumában számos monoszkóp-design létezett. Eleinte a televízókba beépített fizikai kártyákat, monoszkópokat, később pedig sugárzott jeleket, úgynevezett tesztkártyákat használtak. A tesztkártyák egy speciális színmintasort mutattak, amelyek segítségével mind a kamerák, mind a TV-k a megfelelő színű képre voltak kalibrálhatóak.

mono-lamp-7

A lámpa Forgács Simon tervező egyszemélyes projektjének keretében jött létre. Simon a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen dipomázott és jelenleg senior Ux/Ui designerként alkalmazásokat tervez. Startupokra és szoftvertervezésre specializálódott designerként különösen izgalmas feladatba fogott a lámpa tervezésével, melynek keretében a digitális világból a fizikai tárgyak világába lépett át egy projekt erejéig.

“Gyerekként teljesen magával ragadtak a monoszkópok. A fura geometriai formák, élénk színek és a tény, hogy mindez ugyanabban a dobozban látható, mint a Csillagok Háborúja vagy a Vissza a Jövőbe, teljesen megbabonázott minden alkalommal. Mindez jóval azelőtt történt, hogy hallottam volna az Internetről vagy számítógépes játékokkal játszottam volna. Egy olyan, amikor a technológia jelképe és csúcsa bizonyos tekintetben a televízió volt. A tesztadást nézni pedig olyan érzés volt, mintha belestem volna egy motorháztető alá. Még ma is szeretem újraélni ezeket az érzéseket és egy hosszabb ideje már kerestem a formáját annak, hogy hogyan tudnám ezt egy tárgyban összefoglalni” – meséli Simon az ötlet megszületéséről.

mono-lamp-1

A monoszkóp design lámpa formájában lép át a két dimenziós megjelenésből a tárgyak világába. A lámpa közel egy éves anyag- és gyártástechnológiai kísérletezést követően nyerte el végleges formáját 30 cm-es átmérővel, kőrisfa talpazattal. Az olasz gyártásban készülő lámpa két színben – színes és fekete-fehér – lesz kapható, illetve már most előrendelhető egy Indiegogo egy közösségi finanszírozási kampány keretében.