Magyar Design 2017 – BAANTAL

Antal Balázs szilikátipari tervezőművész a MOME-n végzett pocelántervezőként. Dolgozott a Herendi Porcelánmanufaktúrában, mint porcelánfestő, 8 éve pedig BAANTAL márkanéven készíti különleges, egyedi kézműves kerámiatárgyait. A BAANTAL márkanév az egyetemen született meg, Balázs MOME-s e-mail címét véletlenszerűen generálta a rendszer, még 2004-ben. A márkanevet 8 éve használta először ebben a formában, diplomamunkája elkészítésekor. Balázzsal az Otthon Design kiállítás kapcsán beszélgettünk, ahol április 5. és 9. között élőben is láthtatóak munkái a Magyar Design standon!

– Hogyan lehetne leírni a munkáid stílusát, egyedi karakterét?

– Nagyon forma-orientált vagyok, törekszem a letisztult, ugyanakkor kifejező karakterekre. Az utóbbi időszakban tért vissza az életembe az eredeti szakmám felelevenítése, ezzel együtt a színek és motívumok.  Egyre inkább foglalkoztat az általam tervezett formák összhangja a mintákkal. Ahogy mélyülök el saját magamban, úgy kezdem felfedezni a klasszikus művészetek szépségét. Talán van valami klasszikus érzés is a munkáimban, ugyanakkor elkerülhetetlenül mai darabok.

– Hogyan tervezel?

– Igazából ösztönösen cselekszem. Azt észrevettem magamon, hogyha valaminek meg kell felelni, az nehezen megy. Ha szabad kezet kapok, minden könnyebb. Így arra törekszem egy-egy tervezés, vagy önálló alkotás során, hogy leginkább a belső hangomra figyeljek. Ha mások próbálják megmondani, hogyan végezzem a munkám, vagy mit készítsek, az lehangol és elveszítem a lendületemet….vagy magasabb ára lesz. Hahahaha! 

 hominis04 hominis09 hominis03 hominis11 hominis05

Minden darabot kézzel, egyedileg festek, így annak ellenére, hogy hasonlóak, mégis minden darab más. Összes alkotásom kis szériás, vagy teljesen egyedi. A kézzel festés művészete rengeteg lehetőséget rejt magában.


– Milyen szempontok lebegnek előtted egy-egy tárgy tervezésekor?

– Ha használati tárgyat tervezek, a funkció mindenképpen előtérbe kerül, de szeretek az ösztöneimre hallgatni. Rendszerint ez vezérel.

– Mit láthatnak Tőled a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– Egyre nagyobb szerep jut a porcelánfestésnek a tárgyaimban, most ez kerül előtérbe. A „Pollinate” kollekció egy inspiráció, tulajdonképpen parafrázis. Jen Garrido munkáit nagyon szeretem, az ő alkotásai technikailag közel állnak hozzám. Alapvetően ez egy virágos rét, ami néhol laza, szellős, néhol jólesően tömény, buja. A technikai tudásomat ötvöztem a saját ízlésemmel. Az akvarell technika szabadsága és “kezelhetetlensége” közel áll hozzám. A festék, amivel jelenleg lehetőségem van dolgozni, néha nekem is meglepetéseket okoz, hiszen az igazi színek égetés közben jönnek elő, nem akkor, amikor festek. Ez számomra is kísérletezés.

FullSizeRender 2 FullSizeRender 11 FullSizeRender 3 FullSizeRender 4

 A “Pollinate” végső soron egy kísérlet – jelen állapotában prototípus – arra nézve, hogy én magam hogyan tudom megjeleníteni a saját élképzelésemet egy inspiráció alapján, hogyan tudok értelmezhető maradni, egy olyan dolgot létrehozni, ami nem megosztja, hanem inkább megszólítja az embereket. A fantasztikus ebben a kollekcióban az a szabadság, ami miatt soha egyetlen egy darab sem lesz egyforma – hagyom a kezem mozogni a felületen. Mindegyikben ott van az éppen adott színek random keveredése, vagy a motívumok elhelyezkedése. 

FullSizeRender 7

A Hominis tányérok mintája sokkal inkább periférikus, nem éppen megszokott. Ebben az esetben is a tónusozás, és árnyékolás  pontossága csak égetés után derül ki, ez nagyon izgalmas. Igazából annyi történik, hogy számomra nem a papír az a felület, amin a rajzaimat készítem, hanem  egy tányér. Mindig is érdekelt az emberi test anatómiája, és a különböző, ezzel kapcsolatos tanulmány rajzok – Michelangelo, vagy Dürer rajzai lenyűgöznek.

– Mit vársz a kiállításon való megjelenéstől?

– Nincsenek elvárásaim. Örülök, ha mások is látják, mit csinálnak a magyar tervezők és erre ez a platform kiváló.

– Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

– Alaposan végiggondolva ezt a kérdést…a legnagyobb sikerem a törekvés képessége arra, hogy azt csináljam, amit szeretek.  

– Mit szeretnél elérni, milyen cél lebeg előtted?

– A további kiteljesedés. Megismerni a bátorságot a „nem félek” érzést, amikor szabadon alkotok. Szeretek tanítani, átadni a tudásomat másoknak – jelenleg is foglalkozom ezzel. Lebeg előttem egy még nem teljesen tiszta a kép, hogy ezt tovább folytatom. A festés újrafelfedezésével beindultak az életemben olyan folyamatok, amelyek tovább szövik a lehetőségeket. Engem lenyűgöz és inspirál, ha valami vagy valaki – az én meglátásom szerint – vér profi. Én is ezt akarom tükrözni.

– Mire készülsz, min dolgozol éppen?

– Fejlesztem tovább a “Pollinate” kollekciót. Kísérletezek színekkel, formákkal, biztosan lesz még más minta is, amit látni fogtok. Már jó néhány ötletem van.

md_banner_2017_628x96-01