Magyar Design 2017 – PDSIGN

A PDSIGN formatervező stúdiót 2010-ben alapította Pataki Dávid és Sárközi Lilla. Dávid, a stúdió tervezője, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett fémműves formatervezőként. Másfél évvel ezelőtt bővült a műhely és a géppark, a bővítés lehetőséget teremtett egy nagyobb stúdió létrehozására is. Mára a Heinrich Udvarban működik a PDSIGN, de április 5. és 9. között az Otthon Design kiállításon is láthatók legfrissebb munkáik. Dáviddal a kiállítás kapcsán beszélgettünk.

– Hogyan írható le a munkáitokra jellemző tervezői karakter?

– Jellemző az egyszerűség, a tiszta szerkezetek.  Meghatározó a “matéria”, a különböző anyagok, struktúrák, csomópontok, egy markáns göcs vagy akár egy repedés, amiket kiemelve középpontba helyezünk.

– Milyen szempontok lebegnek előttetek egy-egy tárgy tervezésekor?

– Fontosnak tartjuk az időtállóságot, bútorainkat lehetőleg tömörfákból készítjük. Fontos, hogy legyen fizikai kapcsolatunk a készülő tárgyakkal, ezért igyekszünk magunk kivitelezni az egyes darabokat. Ez némileg már a tervezési fázisban meghatározza a végeredményt – remélhetően pozitív irányban.

– Mit láthatnak Tőletek a látogatók az OtthonDesign kiállításon, és mi benne az újdonság, az innováció? 

– A Magyar Design kiállításon egy régóta érlelgetett sorozat vadonatúj darabjával jelenünk meg: ez a LA_IR fellépőszék, aminek ötletadó eredetije rokonok költözésekor került elő és rögtön kiderült, hogy mennyire funkcionális, hiánypótló és mai környezetünkbe illeszthető bútordarab. Valahol a sámli és a kislétra között helyezkedik el és pontosan arra való, hogy levegyünk egy könyvet, vagy a nagyi befőttjét a felső polcról és mindezért nem kell valami rejtekhelyről előbányásznunk, hanem igenis ott van életterünkben és ideje nagy részében teljesértékű székként funkcionál. Az eredeti alapján készült egy módosított “remake” változat, amelyben a karakter, a formajegyek és a szerkezeti részletek konzekvens megtartásával sikerült orvosolni a hibákat, hiányosságokat. A viaszolt kőrisfából sárgaréz kiegészítőkkel készült aktuális változat szakít az előképek megjelenésével, szerkezetével. Alapesetben egy kényelmes szék, amely könnyen átalakítható egy háromfokos fellépővé.

pdsign_3fellepo_002pdsign_LA_IR_fellepo_001 pdsign_LA_IR_fellepo_002 pdsign_LA_IR_fellepo_005

Emellett készülünk egy játékos KORALL “ready made” kisasztallal, és néhány tálaló-vágódeszkával, amelyeknek közös ismertetőjegye a többszörös ferde vágásokból kiadódó rombusz forma, a festett, kiemelt hibák, göcsök, repedések és a körbefutó festett él. Neveiket az aktuális szín adja: jégkék, korall, rezeda, türkiz…

pdsign_korall_kisasztal001 pdsign_korall_kisasztal003 pdsign_talalo_vagodeszkak

– Mit tartotok a legnagyobb sikereteknek?

– Fontos a megrendelőkkel való személyes kapcsolat. Az egy-egy átadott munka kapcsán kapott pozitív visszajelzés, elismerés miatt van talán a legnagyobb sikerélményünk. Emellett rendkívül inspiráló, hogy sikerült olyan studiót kialakítanunk jól felszerelt műhellyel, ahova minden nap örömmel lépek be és vetem bele magam a munkába.

– Mit szeretnétek elérni, milyen cél lebeg előttetek?

– A jelenleg domináns egyedi megrendelések kiszolgálása mellett szeretnénk több, “polcról leemelhető” kész tárggyal készülni, a termékpalettát bővíteni. Ehhez persze hozzátartozik a közönség elérése, amire jó alkalomnak tartjuk az Otthon Design kiállításon való megjelenést.

– Mire készültök, min dolgoztok éppen?

– Az idei tavasz a megjelenésekről szól: jelenleg a LA_IR fellépőszék második darabján dolgozunk, ami ki lesz kiállítva a Magyar Design standon, emellett éppen egy klasszikus sorozat részeként készülő emeleteságyat készítünk, tervezési fázisban lévő projektek mellett.

md_banner_2017_628x96-01