Plydesign és Blum & Wolf a Palmettában

Péntek este az a megtiszteltetés ért, hogy én nyithattam meg a Palmetta Design és Textilművészeti Galériában a Ply című kiállítást, melynek keretében bemutatkozott Kerékgyártó András és a Plydesign közös bútorkollekciója, illetve Albert Virág és Pongrácz Farkas tervezőpárosának gyönyörű új lámpái. A kiállítás a plywood, azaz rétegeltlemez tematikájára szerveződött, hiszen mind a Plydesign bútorok, mint a Blum & Wolf lámpák esetében előszeretettel használt alapanyagról van szó.

Wind sofa

Albert Virág építész és Pongrácz Farkas formatervező közös márkája, a Blum & Wolf, melyben olyan világítás funkcióval rendelkező tárgyak megálmodásán és megvalósításán dolgoznak, melyek meghatározó elemei az exkluzív belső tereknek. A Blum & Wolf világítótestek különleges plasztikai alkotások, melyek sötétben harmonikus fényükkel, világosban inspiráló formaiságukkal kápráztatnak el. A Blum & Wolf tárgyak fő szerkesztési elve mindig a hajtások eredményezte stabilitáson alapszik, mellyel elérhető, hogy minimális anyag felhasználásával jöjjön létre a meghökkentően izgalmas formaiság.

wind3 mobio acoustic no back

Ennek a struktúrának ikonikus példája a Plümo lámpa, melynek elvontabb, reprezentatív terekbe illő testvérét a Plümo Wind-et mutatták be az alkotók. A kiállításon látható másik termékük, az új fejlesztésű Blum & Wolf Acoustic lámpacsalád, melynél fa és filc kombinációjával jön létre a másodlagos funkció, a hangelnyelés, mely a világítás mellett fontos igény a nagy, egyterű irodák, lounge-terek esetében. A Blum & Wolf tervezők fő célkitűzése, hogy tárgyaikkal minőséget, művészi hatást, inspiráló, magával ragadó fényekek adjanak, és meghatározó vizuális élménnyel töltsék meg a tereket.

A kiállításon bemutatott bútorokat Kerékgyártó András tervezte és a Plydesign Kft.-vel való együttműködésben jöttek létre. A bútorkollekció februárban mutatkozott be a Stockholmi Bútorvásáron, ami talán a legnívósabb skandináv bútorkiállítás. A kiállítás installációja a MOME formatervező szak egy féléves tervezési kurzusának keretében valósult meg: az első ötlettől a kiállítás helyszínén való installálásig a hallgatókkal való együttműködésben folyt a munka. Az eredmény rendkívül látványos és sikeres, a hallgatók számára pedig nagyon izglmas és tanulságos munka volt.

16473379_1448896578489895_7019929863933570714_n

A Plydesign márka mögött az idompréselt rétegeltlemez technológia területén szerzett kiterjedt, 25 éves gyártói tapasztalat áll, amelyre alapozva jöhetett létre az első teljesen saját fejlesztésű kollekciójuk. Mindez komoly elköteleződéssel párosul a fiatal, hazai designerek felkarolása és a magyar design ügyének előrevitele felé. Ezért is bízták Kerékgyártó Andrásra a kollekció, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem diákjaira pedig a stockholmi kiállítási stand megtervezését.

A kollekció első darabja, a „Flagship” karfás szék nemcsak a cég életében, hanem a magyar bútorgyártás szempontjából is első fecske, hiszen elég régóta nem készült hazai vállalkozásban, saját kockázatra, újonnan kifejlesztett sorozatgyártott ülőbútor. 

Flagship_9  A Palmettában május 5-ig láthatók a bútorok és a lámpák, ha a Bartók Béla úton jártok, semmiképp se hagyjátok ki!