12. madeinhungary + 5. MeeD, Határtalan Design

Pénteken nyílik a cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd kortárs dizájnerek munkáiból rendezett Határtalan Design kiállítás az Új Budapest Galériában. A május 8-ig látogatható nagyszabású válogatásban közel 900 m2-en 11 ország majd 100 tervezőjének bútorai, lakástextilei és lakberendezési kiegészítői kapnak helyet.

FullSizeRender 10
Dechem Studio – Bandaska Vase

A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a dizájn sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért stílustól és alkotói látásmódtól függetlenül válogattak minőségi, sok esetben példaértékű munkákat. A kiállításon sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok és egyedi alkotások láthatók, amelyek között autonóm, illetve gyártói megrendelésre készült darabok egyaránt helyet kaptak. A fiatal és középgenerációs tervezők között számos hazai és nemzetközi díjat nyert alkotó szerepel, a nemzetközi névsorban olyan “sztárok” is fellelhetők, mint a cseh Helena Darbujanova, a dán Cecile Manz, a finn Hanna Särökaari vagy éppen a lengyel Dorota Koziara és Tomek Rygalik.

FullSizeRender 2
Koralevics Rita – PAPER UP! kollekció
FullSizeRender 8
Ungár Fanni/Design Habit – Peak lámpakollekció
FullSizeRender 6
Blum & Wolf / Albert Virág & Pongrácz Farkas – Acoustic lámpa és falpanel kollekció
FullSizeRender 9
Juhász Ádám/Adamlamp – lámpakollekció

A kiállítás Magyarországon egyedülálló módon független szakmai összefogás eredményeként – Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás dizájnerek művészeti vezetésével – valósul meg. A szervezők és a résztvevők hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb független szakmai fórumává váljon, és alapot teremtsen a szakmai párbeszédre, közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére, ugyanakkor a téma iránt érdeklődő nagyközönséget is megismertessék a hazai, a régiós, a balti és skandináv országok legfigyelemreméltóbb tehetségeivel.

Különálló egységként látható az öt hazai gyártó és közel húsz textiltervező együttműködésében megvalósult projekt, a Texhibition, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat Magyarországi Egyetem hallgatóinak munkái.

FullSizeRender 3
Molnár Réka textilkollekciója
FullSizeRender 4
Kass Eszter textilkollekciója

A nyitást követő napon, április elsején kerül sor a Professional expo-day Design Without Borders névre keresztelt szakmai napra, amelyen hazai és külföldi tervezők és a FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület) mellett egy igazi nagyágyú, a Lodzi Design Fesztivál, Európa egyik legdinamikusabban fejlődő befektetők garmadáját vonzó szakmai rendezvénysorozata is bemutatkozik. A korábbi évek hagyományát folytatva a kiállítást ebben ez évben is szakmai és társművészeti programok, tárlatvezetések sora egészíti ki.

FullSizeRender 5
Raimonds Cirulis / Maffam Freeform – vulkanikus bazaltból készült függőszék

Az eseményhez kapcsolódóan idén is sor került a Határtalan Design Díj átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira. A zsűri három tervezőnek ítéli oda az elismerést, amelyhez a CIG Pannónia Biztosítók ajánlottak fel jelentős támogatást. Az idei év újdonsága a Lodzi Design Fesztivál díja, amely feltörekvő tehetségek bemutatását célozza a lengyelországi fesztiválon.

Nyitva: 2017.03.31 – 05.07. között, hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00

Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

Megnyitó és a Határtalan Design Díjak átadója 2017. március 31. 18.00

Szakmai nap: 2017. április 1. 11.00 – 14.00 között

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja