Texhibition

Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező számára a textil igazi szívügy. Nyomottanyagtervezőként alapította és működteti több mint húsz éve az Eventuelle Galériát és a MEED – Határtalan Design kiállítás kurátoraként is nagy hangsúlyt fektet a fiatal textiltervezők munkáinak bemutatására, a textiltervezés népszerűsítésére. A kiállítás keretében valósult meg idén is a Texhibition tárlat, mely hazai textiltervezők munkáit enteriőrökbe rendezve vonultatja fel, lehetőséget teremtve a látogató számára felismerni, milyen tehetséges és szellemes munkák születhetnének itthon is, ha lenne életképes hazai textilipar, és életszerű piaci körülmények között valósulhatnának meg ezek a remek prototípusok.

Szilvia kezdeményezésére a projektben 4 textilgyártó – a Csárda Tex Kft, Lénárd Zászlókészítő Kft., a Meritum Kft. – Aste Bútorszövet és Lakástextil,Rovitex Hungária Kft – együttműködésével közel húsz textiltervező iparművész fejlesztése valósulhatott meg, immár második alkalommal. Az együttműködés célja, hogy felhívja a figyelmet a korábban vezető szerepet betöltő ágazatra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre. Szilviával a Texhibition ötletéről és létrejöttéről beszélgettünk.

– Honnan ered a Texhibition ötlete?

– A Texhibition ötlete ebben a formában 2014-ben fogalmazódott meg bennem. 1994 óta működtetjük alkotótársaimmal az Eventuell Galériát, amit részben saját munkáink, részben más alkotók bemutatására hoztunk létre. A több mint két évtized alatt sajnos nagyon megváltoztak a kivitelezési lehetőségeink, mivel a textilipar szinte teljesen tönkrement, annak ellenére, hogy az egyik legjelentősebb könnyűipari ágazat volt. Ezért a még fellelhető, illetve újonnan alakult gyártókat szerettem volna bevonni egy közös munkába. Ennek több oka is van. Sajnos a magyar textildesigner két utat választhat mostanában: vagy kézműves módon egyedi textileket sző, köt, nyom…, ki mihez ért, vagypedig bérmunkában kivitelez. Ez utóbbi a designorientáltabb gondolkodású alkotók esetében nagyon nehéz feladat, hiszen a gyártást a minimálmennyiség határozza meg, ami nagyon sok esetben 200-400 m, amit egyedül nehezen tudunk bevállalni. A Texhibition kapcsán viszont ezt a mennyiséget közösen tudjuk már teljesíteni. Fontos volt ezen kívül, hogy meginduljon a gyártók-tervezők között egy mindenki számára előnyös párbeszéd, amiből reményeim szerint nagyszerű, végre piaci alapon működő együttműködések is létrejöhetnek. Egyelőre az út elején járunk, de nagyon pozitívak a tapasztalataink!

Kass Eszter
Kass Eszter

– Hogyan kutattad fel az együttműködő gyártókat?

– A Csárda Tex kivételével – akik az utóbbi tíz évben alakultak és kitűnő minőségben jacquard szöveteket gyártanak megrendelésre – a többi gyártóval tervezőként különböző szintű kapcsolataim voltak már. Nyomottanyagtervezőként a Lénárd Kft.-hez már nagyon régi kapcsolat fűz, sok szép munkám volt velük. Az Aste-Meritum Kft.-hez is régi munkakapcsolat fűz, ők is kitűnő emberek, A Rovitex Kft.-vel pedig 2012-ben egy komoly tervezői pályázatot bonyolítottunk le, tehát hozzájuk is viszonylag régi, nagyon jó kapcsolat köt.

– Mit kell tudnunk a résztvevő tervezőkről?

– Fontosnak tartom a generációk és a stílusok közötti átjárhatóságot, így igyekeztem a legkülönbözőbb gondolkodású kollégáimat meghívni a részvételre. Nagyon fontosnak tartom, hogy teret adjunk a teljesen pályakezdő, fiatal tervezőknek is, így tavaly és idén is velünk volt Nagy Brigitta, Ottlik Julianna, idén újabb két tehetséges fiatal, Szabolcs Erzsébet és Tóth Daniella kapott meghívást. A Texhibition projektben kitűnő textiltervezők vesznek részt idén is : Csíkszentmihályi Réka, Kanics Márta, Kass Eszter, Kónya Kinga, Lrincz V Gabi, Molnár Réka, Pájer Emília, Regs Anna, Révész Eszter, Ruttka Andrea, Söptei Eszter, Szabó Zsuzsi és jómagam…. 

Molnár Réka
Molnár Réka

– A kiállítási megjelenésen túl mi lesz a megtervezett minták, leszövött végek további sorsa? Termékként kaphatóak lesznek? Rendelésre kérhetők?  Lakáskiegészítők készülnek belőlük?

– A textilek egyenlőre prototípusok, most tartunk a továbblépés fázisában. Első körben szeretnénk, hogy az Eventuell Galérián kívül a Palmetta Galériában is elérhetőek legyenek. A gyártókkal tárgyalást kezdeményezünk, hogy a minták bekerüljenek a kollekciójukba. A legnagyobb probléma a tőkehiány, hiszen a technológia adta magas minimálmennyiségek miatt az utángyártás nagyon drága. Jó lenne, ha felfigyelne ránk egy befektető, hiszen utolsó előtti pillanatban vagyunk, hogy fordítsunk a helyzetünkön. 

– Milyen tapasztalataid vannak az elmúlt évben lezajlott projekttel kapcsolatban, és mire számítasz idén?

– Mivel 1994 óta vezetem az Eventuell Galériát, számtalan hazai és nemzetközi kiállításon vettem, vettünk részt, így elég jól ismerem a folyamatokat. Lassú, türelmes építkezésre számítok. Nagyon sok lehetőség van ebben a projektben, hagyni kell természetes módon kialakulni és a legjobb irányba kell lépni a megfelelő kihívások során.

Szabó Zsuzsi
Szabó Zsuzsi

– Az egyedülálló együttműködésből született már hosszabb távú közös munka tervező és gyártó között?

– Bízom benne, hogy igen. Saját eszközeimmel igyekszem maximálisan pozitív irányba vinni a projektet, például ősszel a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében második alkalommal ismét szeretném, ha önállóan is be tudnánk mutatni a projektet. Szeretnék a régióból további tervezőket és kivitelezőket is bevonni.

A Texhibition kiállítás textilei 12. madeinhungary + 5. MeeD, Határtalan Design kiállítás keretében láthatók.

Nyitva: 2017.03.31 – 05.07. között, hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00

Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja.