Újabb hazai design díjak – Kőrös Ben: Piece of Time & Wireframe

Kőrös Ben munkáiról többször írtunk már korábban, többek között annak apropóján, hogy a hazai tervezők közül legfiatalabbként nyerte el a rangos Red Dot design díjat. Mostani cikkünk apropója kettős: Ben néhány fiatal kollégájával a közelmúltban alapította meg a Koino design stúdiót, emellett pedig 3 friss szakmai elismerést is kapott: Wireframe turbinája és Piece-of-Time konceptuális időmérő ékszere Red Dot és A’ Design díjakban részesültek,  legfrissebb elismerése pedig az idei Moholy-Nagy László formatervezési ösztöndíj, melyről szeptemberben mutatunk majd részleteket!

Öt évvel ezelőtt beszélgettünk Bennel arról, hogyan képzeli el az ideális jövőt designerként, akkor ezt válaszolta: “Saját cégnél dolgoznék legszívesebben. Mint minden formatervezőnek, nekem is az a vágyam, hogy azt tervezzek, amit szeretnék. Formatervezőként két ideális helyzet létezik, az egyik az, hogy a számtalan megbízás közül az ember csak azt vállalja el, ami igazán érdekli, a másik pedig az, ha saját céget vezet, amely saját gyártósorral, vagy neves gyártó cégekkel együttműködésben valósítja meg a terveit.” A saját gyártósor egyelőre még várat magára, a komoly szakmai elismerések azonban kiváló referenciaként hitelesítik a friss alapítású Koino design stúdiót.

A friss díjas munkák korábbika, a Wireframe, idén social design kategóriában egyedüliként hozta el az A’Design Award arany fokozatát.

WIREFRAME

“A Wireframe program szinte teljesen hulladék-alapanyagokból előállított, áramfejlesztő szélturbinák építésével nyújt segítséget az éppen létminimum felett élő, harmadik világbeli településeknek a világfaluba  történő integrációhoz. A rendszer koncepciójának fontos része a folyamatos függetlenítés – hogy a helyiek kiképzése után folyamatos termék és alapanyag-utánpótlást biztosítsunk – de fontosabb, hogy olyan szakembereket képezzünk, akik idővel külső segítség nélkül is – a helyileg fellelhető alapanyagokból – működő és karbantartott szélkerék-rendszereket építsenek” – meséli Ben a turbináról.

WIREFRAME_3

A Red Dot díjas Piece-of-Time konceptuális időmérő ékszer különlegessége, hogy a pontos idő helyett a szubjektív idő múlását mutatja. Az ékszer Bluetooth-kapcsolaton keresztül szinkronizálja telefonunkról az összes naptári alkalmazásunkba mentett eseményt, majd beállított preferenciáink alapján a következő fontos időpontig – digitális homokóraként – számol vissza.

PIECEOFTIME_1

PIECEOFTIME_COVER_A1

Augusztus 1-jén a Tilos Rádió Megtervezett Valóság című műsorában élőben is beszélgetünk majd Bennel és a Maform tervezőcsapatával díjakról, magyar designról, a siker fogalmáról, tervekről és kilátásokról!  Hallgassatok az FM 90.3 frekvencián, vagy a tilos.hu-n, reggel 8.00-tól!