Gard’Ann

Kaposvár központjában nyílt meg tavaly év végén a Gard’Ann Cukrászda a helyiek által jól ismert, 1928-ban alapított Stühmert Csokoládé Gyár üzletének helyén. Az egykori Stühmer Kávézó Kende Ferenc által tervezett eredeti szecessziós belsőépítészeti kialakítása és bútorai műemlékvédelem alatt állnak, ezért izgalmas kihívást jelentett a kávézó belsőépítészeti kialakítása Kiss Miklós számára, aki olyan módon őrizte meg s egyúttal tervezte újra az eredeti enteriőr jellegét és a belső tér hangulatát, hogy az egyszerre lett klasszikus és kortárs, hagyományőrző és jövőbe mutató. 
Lenygűgöző eredmény születhet azokból a tervezési feladatokból, ahol a designer a megbízó maximális bizalmát élvezve szabad kezet kap mind a belsőépítészeti kialakítás megtervezésének, mind a vizuális arcualt kialakításának minden apró részletében, így a tervezői koncepció a legapróbb elemeken átívelve közvetítheti a vásárlói élményt alapjaiban meghatározó hangulatot és minőséget. Így lehetett ez a kaposvári Gard’Ann tervezésének esetében is.
A belsőépítészeti koncepció a 20. század eleji kávéhézak karakterének kortárs átirata. A pult pasztel zöldjének eredeti színén nem változtattak, hanem inkább a teljes enteriőrdesignt ennek az árnyalatnak a hangsúlyával tervezték újra, melyet izgalmasan ellenpontoz a szervízfolyosó pasztel pinkje és a belső tér arany részletei, melyek nyomban felidézik a betérők emlékeiben a francia cukrászdák macaronjait és tortakülönlegességeit. Az elegáns enteriőrt ez a külölneges francia bohém hangulat teszi igazán szerethetővé.
A cukrászat neve a tulajdonos, Horváth Annamária cukrászmester nevének átiratából született, a franciás hangzás a cukrászat francia hagyományaira utal. A logó erős tipográfiai gesztusa és az azt közrefogó illusztációk teremtik meg a brand egyedi, kiváló ízlést közvetítő hangulatát.

“Volt egy pasztel zöld belső terünk, de ennél sokkal zöldebbet szerettünk volna – meséli Kiss Miklós. Ezért terveztem egy hatalmas egybefüggő illusztrációt, egy régi grafikákból felépülő mintázatot a főfalra pálmalevelekkel, növényi motívumokkal, különféle madarakkal. Ezeket a vizuális elemeket emeltem át a teljes arcualti koncepció egészébe – megjelennek a csomagolás dobozain, a papírzacskókon, kávéspoharakon, kártyákon és az étlapon is, hangsúlyozva az általunk létrehozott varázslatos kert hangulatát, mely otthonos érzést ad a cukrászda vendégei számára.”

Belsőépítészet, művészeti vezetés és vizuális arculattervezés: Kiss Miklós

Enteriőrfotók: Jaksa Bálint

Tárgyfotók: Sarah Eszter

Modell: Borovszky Réka – Prime Models

Cím: Gard’Ann Cukrászda, Kaposvár, Fő utca 4.