Magyar Design 2018 – Temesi Apol – Lambskin

Az idei évben újra indul Magyar Design című cikksorozatunk, melynek keretében az Otthon Design kiállítás Magyar Design standján felvonuló tervezőket mutatjuk be. A kiállítás április 11-15. között látogatható Construmán!

Temesi Apol 2014-ben diplomázott a MOME textiltervező szakán. Munkáira elsősorban a slow design gondolkodásmódja, a hulladékok, ipari maradékanyagok újrahasznosítása jellemző – olyan struktúra által kialakítható felületeket tervez, ahol a megmunkálás által hozzá adott értékkel az anyag releváns, másodlagos élete is megmutatkozik. Diplomamunkája, a használt kamionponyváknak új életet adó sTRUCKture nevű bútor 2014-ben elnyerte a Magyar Formatervezési Díjat.

Apol számára a slow design tervezői mechanizmusa azért ideális, mert ez a tudatos lelassulás biztosítja az anyag megmunkálásához szükséges időt, ahol lehetősége van az igazi válaszok kiérlelésére. Minden tervezési feladatban fontosnak tartja az anyag teljes körű megismerését, ami nem csak a lexikális tudást jelenti: kezei között kezd el az anyag igazán élni, ott mutatja meg az igazi lehetőségeit, és a megmunkálással egészen új dolgokat tud kihozni belőle: új formát, funkciót és összetételt.

Az alábbi gyönyörű videóból kiderül, micsoda aprólékos, odaadó munka áll ezeknek a különleges és egyedi struktúráknak a kialakítása mögött!

Az ipari maradékok másodlagos életét kutatva olyan strukturális felületalakító megoldásokat keres, melyekben az anyagok eredeti, kedvező tulajdonságai kiegészülnek a megmunkálás által nyújtott újabbakkal. Strukturált felületeiben olyan méhsejtes rendszereken dolgozik, ahol a síkfelületekből háromdimenziós, funkcionális burkolatok alakulnak ki.

Apol két éve kezdett el a Kőszegen található Nemezgyár ipari maradékának újrahasznosításával foglalkozni. Az idei Magyar Design kiállítás keretében a különböző vastagságú anyagszélekre adható felhasználási kísérletek egy-egy darabjából állít most ki több tárgyat.

A strukturált felületek közül a LAMBSKIN című munkájának egy színes változatát készítette el a kiállításra, ahol a lehulló anyagszélekre tervezett minta összefűzésével háromdimenziós, plasztikus felület alakul ki, ami látszó, hang- és hőszigetelő felületként funkcionál. A kárpit kísérletek közül ezúttal egy kisméretű széken lesz látható a legvastagabb ipari filc maradékból készült felülete.

Otthon Design – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00