Magyar Design 2018 – Nagy-Mihály Márk

A MOME formatervező tanszékének tavalyi diplomamunkái közül Nagy-Mihály Márk Gurtniszéke volt az egyik kedvencem. A fém vázra fűzött klasszikus redőnygurtni történetet mesél, s ezáltal egyfajta hazai kortárs-retró hangulatot teremt.

Nagy-Mihály Márk 2017-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem bútortervező mesterszakán. Maga mögött tudhat egy mérnöki diplomát és egy Svédországban eltöltött félévet, utóbbi során betekintést nyert a skandináv bútortervezési kultúrába is. Habár Márk fő érdeklődési köre a narratíva és a tárgyak kapcsolata illetve a beltéri bútorok, az utóbbi időben munkája során az olyan határterületek kerültek előtérbe, mint az építészet, a tájépítészet és a formatervezés határán elhelyezkedő köztéri bútortervezés. Legújabb munkáit a VPI betonmanufaktúra számára tervezte, ezek megjelenése 2018-ban várható.

Az idei Otthon Design kiállítás Magyar Design tárlatának keretében Márk két kisbútorát mutatja be. A Gurtnichair formájában olyan anyagokat és formai elemeket használ, amelyek ellentétbe állítják a késő modern eklektika és a jelenkor jegyeit. Nosztalgia, felidézés és identitás – ezek a szavak jelentik a kiindulópontot, a kortárs retró pedig a végeredményt.

A Hintabirka ülőke a hagyományos gyapjú filc történetét meséli. Ez a tradicionális anyag a mai napig hasonló eljárással készül, mint az antik kultúrák idejében. Ez a kellemes, természetbarát anyag és a hintaszék funkció játékos ötvözése a nyugalmat szimbolizálja.

A Hintabirka a kőszegi Mulifelt Factory nemezgyár ITT NEMEZ VAN pályázatára készült 2017 nyarán, melynek keretében díjat is nyert.

Otthon Design – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00